Пожалуйста, используйте этот идентификатор, чтобы цитировать или ссылаться на этот ресурс: http://dspace.nuph.edu.ua/handle/123456789/3816
Название: Дослідження впливу тиреостатиків на деякі метаболічні процеси у щурів з модельною патологією гіпертиреозу
Авторы: Вороніна, Л. М.
Кравченко, В. М.
Кравченко, Г. Б.
Воронина, Л. Н.
Кравченко, В. Н.
Кравченко, А. Б.
Voronina, L. N.
Kravchenko, V. N.
Kravchenko, A. B.
Ключевые слова: тиреоїдні гормони;гіпертиреоз;біохімічні показники;тетракон;мерказоліл
Дата публикации: 2005
Библиографическое описание: Вороніна, Л. М. Дослідження впливу тиреостатиків на деякі метаболічні процеси у щурів з модельною патологією гіпертиреозу / Л. М. Вороніна, В. М. Кравченко, Г. Б. Кравченко // Клінічна фармація. - 2005. - № 1. - С. 58-60.
Краткий осмотр (реферат): Досліджені окремі метаболічні ефекти потенційного тиреостатичного засобу, похідного 2-оксо-4-гідроксихінолону — тетракону у щурів з тиреотропіновою моделлю гіпертиреозу в порівнянні з відомим тиреостатиком мерказолілом. Вивчений стан біохімічних показників — ключових метаболітів обміну вуглеводів, ліпідів, білків — глюкози, холестерину, сечовини, а також пігментного обміну — білірубіну. Встановлено, що тетракон майже не впливає на концентрацію сечовини і білірубіну і нормалізує вміст глюкози і холестерину в сироватці крові у тварин з експериментальним гіпертиреозом. Подібний ефект спостерігається і при уведенні мерказолілу, що може свідчити про однонаправ-леність механізму дії обох препаратів. Напевно, ці метаболічні ефекти первинно грунтуються на прояві специфічної тиреостатичної активності досліджуваних препаратів, тобто здатності до зниження рівня тиреоїдних гормонів у крові, зокрема підвищення вмісту глюкози в сироватці крові відбувається за рахунок потенціювання тиреоїдними гормонами дії катехоламінів, а підвищення рівня холестерину — завдяки стимуляції активності ферментів синтезу в печінці.
URI (Унифицированный идентификатор ресурса): http://dspace.nuph.edu.ua/handle/123456789/3816
Располагается в коллекциях:Клінічна фармація. Архів статей 1997-2009

Файлы этого ресурса:
Файл Описание РазмерФормат 
58-60(1).pdf140,99 kBAdobe PDFПросмотреть/Открыть


Все ресурсы в архиве электронных ресурсов защищены авторским правом, все права сохранены.