Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://dspace.nuph.edu.ua/handle/123456789/4376
Назва: Вплив екстракту з листя винограду на показники перекисного окислення ліпідів у мишей та щурів на фоні дії хлориду кадмію
Інші назви: Влияние экстракта из листьев винограда на показатели перекисного окисления липидов мышей и крыс на фоне действия хлорида кадмия
Influence of extract from grapes leaves on indices of lipids of peroxide oxidation mice and rats on the background of cadmium chloride activity
Автори: Загайко, А. Л.
Вороніна, Л. М.
Набока, О. І.
Кисличенко, В. С.
Кузнецова, В. Ю.
Загайко, А. Л.
Воронина, Л. Н.
Набока, О. И.
Кисличенко, В. С.
Кузнецова, В. Ю.
Zagayko, A. L.
Voronina, L. N.
Naboka, O. I.
Kislichenko, V. S.
Kuznetsova, V. Yu.
Теми: перекисне окислення ліпідів;оксидативний стрес;флавоноїди;антиоксидантний захист;біологічно активні речовини рослинного походження
Дата публікації: 2003
Бібліографічний опис: Вплив екстракту з листя винограду на показники перекисного окислення ліпідів у мишей та щурів на фоні дії хлориду кадмію / А. Л. Загайко, Л. М. Вороніна, О. І. Набока, В. С. Кисличенко, В. Ю. Кузнецова // Клінічна фармація. - 2003. - № 1. - С. 46-49.
Короткий огляд (реферат): Сьогодні перед біологічними науками та медициною дуже гостро постали проблеми дослідження нових форм патологій, розвиток яких пов'язаний з дією на організм екстремальних чинників, та пошуку шляхів корекції цих патологій. Серед речовин з антиоксидантними властивостями привертають увагу насамперед субстанції природного, зокрема, рослинного походження. В нашій роботі вивчений окси-дантний стан ліпопротеїнів сироватки крові та цитозолю печінки щурів in vitro, сироватки крові мишей in vivo при введенні хлориду кадмію та вплив додавання сумарного комплексу з листя винограду сорту Дабугі на ці показники. Отримані результати свідчать про те, що за умов розвитку оксидативного стресу попереднє введення сумарного комплексу з листя винограду сорту Дабугі істотно покращує оксидантний стан досліджених об'єктів. Рівень продуктів перешеного окислення ліпідів при цьому істотно знижується, вміст ізольованих подвійних зв'язків підвищується порівняно з впливом хлориду кадмію. Встановлено, що in vitro екстракт листя винограду Дабугі також захищає ліпопротеїни сироватки крові та цитозолю печінки від перешеного пошкодження. Таким чином, результати проведених досліджень свідчать про високий рівень антиоксидантної активності сумарного комплексу з листя винограду сорту Дабугі, що вказує на доцільність подальшого вивчення цієї субстанції.
В настоящее время перед биологическими науками и медициной очень остро встала проблема исследования новых форм патологий, развитие которых связано с действием на организм экстремальных факторов, и поиска путей коррекции этих патологий. Среди веществ с антиоксидантными свойствами привлекают внимание прежде всего субстанции естественного, в частности, растительного происхождения. В нашей работе изучен оксидантный статус липопротеинов сыворотки крови и цитозоля печени крыс in vitro, сыворотки крови мышеи in vivo при введении хлорида кадмия и влияние добавления суммарного комплекса из листьев винограда сорта Дабуги на эти показатели. Полученные результаты свидетельствуют о том, что в условиях развития оксидативного стресса предшествующее введение суммарного комплекса из листьев винограда сорта Дабуги существенным образом улучшает оксидантное состояние исследованных объектов. Уровень продуктов ПОЛ при этом существенным образом снижается, содержимое изолированных двойных связей — повышается по сравнению с влиянием хлорина кадмия. Установлено, что in vitro экстракт листьев винограда Дабуги также защищает липопротеины сыворотки крови и цитозоля печени от перекисных повреждений. Таким образом, результаты проведенных исследований свидетельствуют о высоком уровне антиоксидантной активности суммарного комплекса из листьев винограда сорта Дабуги, что указывает на целесообразность дальнейшего изучения этой субстанции.
Nowadays one of the most important problem for biological sciences and medicine is the research of new pathologies forms, which development are connected with extreme factors action on organism, and search of correction ways for these pathologies. Among substances with antioxidative properties attract attention natural substances, in particular, of vegetative parentage. In our work the oxidant status of rats' blood serum ana liver cytosole lipoproteins in vitro, mice' blood serum in vivo at injection of cadmium chloride and influence of cooperative complex from grapes Dabugi leaves addition on these indices have been investigated. The obtained results show that in oxidative stress conditions previous injection of cooperative complex from leaves of Dabugi grapes significally improves oxidative condition of the investigated objects. The level of lipid peroxidation products is significally reduced, contents of the isolated olefinic linkages — increasing compared with influence of cadmium chloride. Fixed, that in vitro the leaves of Dabugi grapes extract also protects blood serum and liver cytosole lipoproteins from peroxide damages. Thus, the results of the carried out experiments testify about high level of cooperative complex from grapes leaves of grade Dabugi antioxidantive activity, that specifies to expediency of the further study of this substance.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://dspace.nuph.edu.ua/handle/123456789/4376
Розташовується у зібраннях:Клінічна фармація. Архів статей 1997-2009
Наукові публікації кафедри бiологiчної хiмiї та ветеринарної медицини

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
46-49(1).pdf200,38 kBAdobe PDFПереглянути/відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.