Пожалуйста, используйте этот идентификатор, чтобы цитировать или ссылаться на этот ресурс: http://dspace.nuph.edu.ua/handle/123456789/4449
Название: Інгібування комплексом поліфенолів винограду активності JNK-кіназ в ізольованих гепатоцитах щурів
Другие названия: Ингибирование комплексом полифенолов винограда активности JNK киназ в изолированных гепатоцитах крыс
Inhibition by grape polyphenols complex JNK kinase activity in the isolated hepatocytes оf rats
Авторы: Загайко, А. Л.
Красільнікова, О. А.
Кравченко, Г. Б.
Кочубей, Ю. І.
Загайко, А. Л.
Красильникова, О. А.
Кравченко, А. Б.
Кочубей, Ю. И.
Zagayko, A. L.
Krasilnikova, O. A.
Kravchenko, G. B.
Kochubey, Yu. I.
Ключевые слова: гепатоцити;кверцетин;поліфеноли винограду;JNK;ацетамінофен;аланінамінотрансфераза;триацилгліцерини;гепатоциты;кверцетин;полифенолы винограда;JNK;ацетаминофен;аланинаминотрансфераза;триацилглицерины;quercetin;grape polyphenols;JNK;acetaminophen;alaninaminotranspheraze;triacylglycerin
Дата публикации: 2014
Библиографическое описание: Інгібування комплексом поліфенолів винограду активності JNK-кіназ в ізольованих гепатоцитах щурів / А. Л. Загайко, О. А. Красільнікова, Г. Б. Кравченко, Ю. І. Кочубей // Український біофармацевтичний журнал. - 2014. - № 1. - С. 14-18.
Краткий осмотр (реферат): Активація JNK-кіназ, які залучені до сигнальних механізмів, що регулюють ріст, диференціювання клі- тин і процес апоптозу спостерігаються при токсичному ураженні клітин печінки, неалкогольному стеа- тозі, цирозі та інших захворюваннях печінки. Рослинні поліфеноли можуть пригнічувати активність JNK- кіназ у клітинах печінки. Метою цієї роботи було порівняльне вивчення впливу кверцетину та комплексу поліфенолів винограду на вміст ліпідів і активність JNK-кіназ в ізольованих гепатоцитах щурів. Інкубація ізольованих гепатоцитів у присутності ацетамінофену – активатора JNK супроводжується збільшенням активності АЛТ і АСТ в інкубаційному середовищі гепатоцитів, у клітинах печінки спостерігалося підви- щення вмісту триацилгліцеринів, жирних кислот та зниження рівня фосфоліпідів. Поліфеноли винограду та кверцетин значно нормалізували ці показники. Ацетамінофен підвищує рівень р-JNK, що підтверджує її активацію. Внесення в середовище інкубації кверцетину або концентрату поліфенолів винограду значно знижує вміст р-JNK, що свідчить про інактивацію JNK-кінази.
Активация JNK киназ, которые вовлечены в сигнальные механизмы, которые регулируют рост, дифференцировку клеток и процесс апоптоза, наблюдается при токсичном поражении кле- ток печенки, неалкогольном стеатозе, циррозе и других заболеваниях печени. Растительные полифенолы могут подавлять активность JNK киназ в клетках печени. Целью этой работы было сравнительное изучение влияния кверцетина и комплекса полифенолов винограда на содержание липидов и активность JNK- киназ в изолированных гепатоцитах крыс. Инкубация изолированных гепатоцитов в присутствии ацетаминофена – активатора JNK сопровождает- ся увеличением активности аминотрансфераз в инкубационной среде гепатоцитов, в клетках печени наблюдалось повышение содержания триацилглицеринов, жирных кислот и сниже- ние уровня фосфолипидов. Полифенолы винограда и кверцетин значительно нормализовали эти показатели. Ацетаминофен повышает уровень р-JNK, тогда как внесение в среду инку- бации кверцетина или концентрата полифенолов винограда значительно снижает уровень р-JNK, что свидетельствует об ингибировании JNK.
Activation of JNK kinases that are involved in signaling pathways that regulate growth, cell differentiation and apoptosis was observed in toxic lesion of liver, non-alcoholic steatosis, cirrhosis and other liver diseases. Plant polyphenols can inhibit the activity of JNK kinase in the liver cells. The aim of this work was a comparative study of the effect of quercetin and grape polyphenols complex on lipids level and activity of JNK-kinase in isolated rat hepatocytes. Incubation of isolated hepatocytes in the presence of acetaminophen (JNK activator), accompanied by the increase of transaminases activity in the hepatocytes incubation medium, the increase of triacylglycerols, free fatty acids content and phospholipids level decrease. Grape polyphenols and quercetin normalized these indicators. Acetaminophen stimulates p-JNK formation, while introducing into the incubation medium quercetin or grape polyphenol concentrate what signiEicantly reduces the level of p-JNK and suggesting inhibition of JNK.
URI (Унифицированный идентификатор ресурса): http://dspace.nuph.edu.ua/handle/123456789/4449
Располагается в коллекциях:Український біофармацевтичний журнал. Архів статей 2008-2021

Файлы этого ресурса:
Файл Описание РазмерФормат 
14-18.pdf361,89 kBAdobe PDFПросмотреть/Открыть


Все ресурсы в архиве электронных ресурсов защищены авторским правом, все права сохранены.