Please use this identifier to cite or link to this item: http://dspace.nuph.edu.ua/handle/123456789/6134
Title: Визначення вмісту тропанових алкалоїдів у надземній частині овочевих рослин родини Solanaceae методом екстракційної фотометрії
Other Titles: Определение содержания тропановых алкалоидов в надземной части овощных растений семейства боьамасеае методом экстракционной фотометрии
Determination of the tropan alkaloids in grass of vegetable plants of solanaceae family by the method of extraction photometry
Authors: Міщенко, В. А.
Прокопенко, Ю. С.
Гарна, С. В.
Головченко, О. С.
Гарная, С. В.
Головченко, О. С.
Mishchenko, V. A.
Prokopenko, Yu. S.
Harna, S. V.
Keywords: рослинна сировина;овочеві рослини;алкалоїди;атропін;екстракційна фотометрія;растительное сырье;овощные растения;алкалоиды;атропин;экстракционная фотометрия;natural extracts;vegetable plants;alkaloids;atropine;extraction photometry
Issue Date: 2012
Publisher: видавництво Тернопільського державного медичного університету імені І.Я. Горбачевського
Bibliographic description (Ukraine): Визначення вмісту тропанових алкалоїдів у надземній частині овочевих рослин родини Solanaceae методом екстракційної фотометрії / В. А. Міщенко, Ю. С. Прокопенко, С. В. Гарна, О. С. Головченко // Фармацевтичний часопис. - 2012. - № 2. - С. 73-75.
Abstract: Резюме: у роботі наведено результати визначення алкало дів групи тропану в екстрактах із надземно частини овочевих рослин родини Боїапасеае: картоплі, томату, перцю стручкового та баклажана. Визначення алкало дів проводили методом екстракційно фотометрі . Як розчин порівняння використовували розчин стандартного зразка атропіну. Результати дослідження показали, що спектри поглинання випробовуваних розчинів з усіх рослин характеризуються наявністю максимумів поглинання за довжини хвилі 418 нм. Розраховано кількісний вміст суми алкало дів у траві картоплі, томату, перцю стручкового та баклажана у перерахунку на атропін.
Резюме: в работе представлены результаты изучения алкалоидов группы тропана в экстрактах из надземных частей овощных растений семейства Зо1апасеае: картофеля, помидора, перца стручкового и баклажана. Определение алкалоидов проводили методом экстракционной фотометрии. В качестве раствора сравнения использовали раствор стандартного образца атропина. Результаты исследования показали, что спектры поглощения испытуемых растворов из всех растений характеризуются наличием максимумов поглощения при длине волны 418 нм. Рассчитано количественное содержание суммы алкалоидов в траве картофеля, помидора, перца стручкового и баклажана в пересчете на атропин.
Summary: results of determination of the tropan alkaloids in above ground parts of vegetable plants of Solanaceae family: potato, tomato, pepper and egg plant are presented in this article. Determination of alkaloids was carried out by the method of extraction photometry. Solution of the standard of atropine was used as reference solution. Results have shown that test solutions characterized of the presence of maximum of absorption at wavelength 418 nm. Assay of tropan alkaloids in above ground parts of potato, tomato, pepper and egg plant was carried out in a count on atropine.
URI: http://dspace.nuph.edu.ua/handle/123456789/6134
Appears in Collections:Наукові публікації кафедри ЯССЛ

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
12-a22.pdf508,97 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.