Please use this identifier to cite or link to this item: http://dspace.nuph.edu.ua/handle/123456789/6303
Title: Анализ аминокислотного состава побегов Salix Alba L
Authors: Бородина, Н. В.
Ковалев, В. Н.
Стремоухов, А. А.
Borodina, N. V.
Kovalyov, V. N.
Stremoukhov, O. O.
Бородіна, Н. В.
Ковальов, В. М.
Стремоухов, О. О.
Keywords: Salix alba;аминокислоты;ВЭЖХ
Issue Date: 2014
Bibliographic description (Ukraine): Бородина, Н. В. Анализ аминокислотного состава побегов Salix Alba L. / Н. В. Бородина, В. Н.Ковалев, А. А. Стремоухов // МНО"Inter-Medical". - 2014. - № 4. - С. 68-70.
Abstract: Побеги ивы являются богатым источником разнообразных биологически активных веществ. Объек-тами нашего изучения служили побеги Salix alba L., которые заготавливались на протяжении 2013- 2014 годов в различных районах Харьковской области Украины. Впервые изучен аминокислотный состав и опре-делено количественное содержание свободных и связанных аминокислот в исследуемых видах сырья методом высокоэффективной жидкостной хроматографии. Установлено наличие 23 аминокислот, 9 из которых яв-ляются незаменимыми. Подученные результаты говорят о перспективности использования вегетативной части ив
Branch of willow are a rich source of connections of phenolic nature (flavonoids, tannic substances), carbohydrates, organic acids, vitamins, macro - and microelements The objects of the study were branch Salix alba L which were collected during 2013 - 2014 years in various parts of the Kharkiv region. It was made at first comparative analysis of free and bonded amino acids composition by high performance liquid chromatography in different herbal samples. It was established 23 amino acids, 9 of which belong to essential. Dominant amino acids in all the test samples are alanine, lysine, leucine. Results talk about perspective of the use of vegetative part of willows
URI: http://dspace.nuph.edu.ua/handle/123456789/6303
Appears in Collections:Наукові публікації кафедри фармакогнозiї та нутриціології

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
бородина2-1.pdf3,65 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.