Please use this identifier to cite or link to this item: http://dspace.nuph.edu.ua/handle/123456789/6386
Title: The study of the elemental composition of summer squash (Cucurbita pepo L).
Other Titles: Дослідження елементного складу сировини гарбуза звичайного Cucurbita pepo L.
Исследование элементного состава сырья тыквы обыкновенной Cucurbita pepo L.
Authors: Fedchenkova, Yu. A.
Batyuchenko, I. I.
Khvorost, O. P.
Федченкова, Ю. А.
Батюченко, І. І.
Хворост, О. П.
Федченкова, Ю. А.
Батюченко, И. И.
Хворост, О. П.
Keywords: summer squash;leaves;stalks;flowers;elemental composition;гарбуз звичайний;листя;стебла;квітки;елементний склад;тыква обыкновенная;листья;стебли;цветки;элементный состав
Issue Date: 2015
Bibliographic description (Ukraine): The study of the elemental composition of summer squash (Cucurbita pepo L). / Yu. A. Fedchenkova, I. I. Batyuchenko, O. P. Khvorost // Вісник фармації. - 2015. - № 1. - С. 34-37.
Abstract: Using the method of atomic emission spectrometry the qualitative composition and quantitative content of elements in the raw material (leaves, stalks, flowers) of summer squash (Cucurbita pepo L.) collected at different stages of vegetation have been determined. It has been found that leaves, stalks, flowers have identical elemental composition: 5 macro-, 10 micro- and 4 ultramicroelements concerning the qualitative aspect. For macroelements the regularity of increase in the content at the stages of vegetation was observed. There is the following regularity of the elemental content for the raw material: leaves and flowers – K > Ca > Si > Mg > P > Na, stalks – K > Ca > Mg > Si > P > Na. The highest content of potassium has been determined in all types of the raw material. The content of this element in stalk is 3340-5050 mg/kg, and it is higher compared to leaves by 1.2-1.5 times (2850-3354 mg/kg), compared to flowers – by 1.1-1.3 times (3000-4000 mg/kg). In leaves, stalks and flowers the considerable content of calcium (1350-1700 mg/kg, 1000-1576 mg/kg, 1007-1345 mg/kg, respectively), silicоn (1299-1400 mg/kg, 470-500 mg/kg, 1000-1130 mg/kg, respectively) and magnesium (8000-1086 mg/kg, 759-800 mg/kg, 897-905 mg/kg, respectively) has been found. The content of such elements as molybdenum, cobalt and lead is lower than 0.03 mg/kg, arsenic, cadmium and mercury is lower than 0.01 mg/kg. The considerable content of such elements as calcium, silicоn and magnesium in the types of the raw material studied indicates that leaves, stalks and flowers of summer squash can be a source for obtaining BAS.
Методом атомно-емісійної спектрометрії визначено якісний склад та кількісний вміст еле- ментів у сировині (листі, стеблах, квітках) гарбуза звичайного Cucurbita pepo L., зібраній у різні стадії вегетації. Встановлено, що листя, стебла, квітки в якісному плані мали однако- вий елементний склад: 5 макро-, 10 мікро- та 4 ультрамікроелементів. Для макроелементів спостерігалася закономірність збільшення вмісту по стадіях вегетації. Має місце певна за- кономірність вмісту елементів для сировини: листя та квіток – K > Ca > Si > Mg > P > Na, стебла – K > Ca > Mg > Si > P > Na. Всім видам сировини був притаманний високий вміст ка- лію. Так, для стебла він становив 3340-5050 мг/кг, що вище порівняно з листям в 1,2-1,5 рази (2850-3354 мг/кг), а порівняно із квітками – в 1,1-1,3 рази (3000-4000 мг/кг). В листі, стеблах та квітках теж у значних кількостях містилися кальцій (1350-1700 мг/кг, 1000-1576 мг/кг, 1007-1345 мг/кг, відповідно), силіцій (1299-1400 мг/кг, 470-500 мг/кг, 1000-1130 мг/кг відповід- но) та магній (8000-1086 мг/кг, 759-800 мг/кг, 897-905 мг/кг відповідно). Вміст таких елемен- тів як молібден, кобальт та плюмбум нижчий за 0,03 мг/кг, вміст арсену, кадмію та меркурію – нижчий за 0,01 мг/кг. Значний вміст таких важливих елементів як кальцій, силіцій та магній у досліджуваних видах сировини свідчить про те, що листя, стебла та квітки гарбуза зви- чайного можуть стати джерелом отримання цих БАР.
Методом атомно-эмиссионной спектрометрии определен качественный состав и количе- ственное содержание элементов в сырье (листьях, стеблях, цветках) тыквы обыкновенной Cucurbita pepo L., заготовленном в разные стадии вегетации. Установлено, что листья, стеб- ли, цветки в качественном плане имели одинаковый элементный состав: 5 макро-, 10 микро- и 4 ультрамикроэлемента. Для макроэлементов наблюдалась закономерность увеличения содержания по стадиям вегетации. Наблюдается определенная закономерность содержа- ния элементов для сырья: листьев и цветков – K > Ca > Si > Mg > P > Na, стеблей – K > Ca > Mg > Si > P > Na. Для всех видов сырья было характерно высокое содержание калия. Так, в стеблях оно состаляло 3340-5050 мг/кг, что выше по сравнению с листьями в 1,2-1,5 раза (2850-3354 мг/кг), а по сравнению с цветками – в 1,1-1,3 раза (3000-4000 мг/кг). В листьях, стеб- лях и цветках тоже в значительном количестве содержался кальций (1350-1700 мг/кг, 1000- 1576 мг/кг, 1007-1345 мг/кг соответственно), кремний (1299-1400 мг/кг, 470-500 мг/кг, 1000- 1130 мг/кг соответственно) и магний (8000-1086 мг/кг, 759-800 мг/кг, 897-905 мг/кг, соот- ветственно). Содержание таких элементов как молибден, кобальт и свинец ниже 0,03 мг/кг; мышьяка, кадмия и ртути – ниже 0,01 мг/кг. Значительное содержание таких важных эле- ментов как кальций, кремний и магний в исследуемых видах сырья свидетельствует о том, что листья, стебли и цветки тыквы обыкновенной могут стать источником получения этих БАВ.
URI: http://dspace.nuph.edu.ua/handle/123456789/6386
Appears in Collections:Вісник фармації. Архів статей 2010-2019
Наукові публікації кафедри фармакогнозії

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
VF1-15_34-37.pdf513,78 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.