Please use this identifier to cite or link to this item: http://dspace.nuph.edu.ua/handle/123456789/6444
Title: Сравнительный анализ аминокислотного состава побегов Salix purpurea L., Salix viminalis L., Salix fragilis L.
Other Titles: Comparative analysis of amino acid composition of branch Salix purpurea L., Salix viminalis L., Salix fragilis L.
Порівняльний аналіз амінокислотного складу пагонівSalix purpurea L., Salix viminalis L., Salix fragilis L.
Authors: Бородина, Н. В.
Ковалев, В. Н.
Кошевой, О. Н.
Borodina, N. V.
Kovalyov, V. N.
Koshevoy, O. N.
Бородіна, Н. В.
Ковальов, В. М.
Кошовий, О. М.
Keywords: виды ив;аминокислоты;высокоэффективная жидкостная хроматография;types of willows;amino acid;high-efficiency liquidchromatography;Salix
Issue Date: 2014
Bibliographic description (Ukraine): Бородина, Н. В. Сравнительный анализ аминокислотного состава побегов Salix purpurea L., Salix viminalis L., Salix fragilis L. / Н. В. Бородина, В. Н. Ковалев, О. Н. Кошевой // Вестник ЮКГФА. – 2014. - № 3 (68), Т. 4. – С. 53-55.
Abstract: В течение тысячелетий человек использует разные виды ивы в своей жизнедеятельности. Объектами нашего изучения служили побеги Salix purpurea L., Salix viminalis L., Salix fragilis L, которые заготавливались на протяжении 2012- 2014 годов в различных районах Харьковской области Украины. Впервые изучен сравнительный аминокислотный состав и определено количественное содержание свободных и связанных аминокислот в исследуемых видах сырья методом высокоэффективной жидкостной хроматографии. Установлено наличие 22 аминокислот, 9 из которых являются незаменимыми
During millenniums a man uses the different types of willow in the vital functions. Branch of willow are a rich source of connections of phenolic nature (flavonoids, tannic substances), carbohydrates, organic acids, vitamins, macro - and microelements The objects of the study were branch Salix purpurea L., Salix viminalis L., Salix fragilis L., which were collected during 2012 - 2014 years in various parts of the Kharkiv region. It was made at first comparative analysis of free and bonded amino acids composition by high performance liquid chromatography in different herbal samples. It was established 22 amino acids, 9 of which belong to essential. Dominant amino acids in all the test samples are alanine, lysine, leucine. Results talk about perspective of the use of vegetative part of willows
URI: http://dspace.nuph.edu.ua/handle/123456789/6444
Appears in Collections:Наукові публікації кафедри фармакогнозiї та нутриціології

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
бородина.pdf294,96 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.