Please use this identifier to cite or link to this item: http://dspace.nuph.edu.ua/handle/123456789/6455
Title: Фенольні сполуки листя аронії
Other Titles: Фенольные соединения листьев аронии
Phenolic compounds from black chokeberry leaves
Authors: Самойлова, В. А.
Ковальов, В. М.
Товчига, О. В.
Самойлова, В. А.
Ковалев, В. Н.
Товчига, О. В.
Samoilova, V. A.
Kovalev, V. N.
Tovchiga, O. V.
Keywords: аронія чорноплідна;Aronia melanocarpa;гідроксикоричні кислоти;флавоноїди;дубильні речовини;фенольні сполуки;арония черноплодная;гидроксикоричные кислоты;флавоноиды;дубильные вещества;фенольные соединения;Black chokeberry;hydroxycinnamic acids;flavonoids;tannins;phenolic compounds
Issue Date: 2014
Bibliographic description (Ukraine): Самойлова, В. А. Фенольні сполуки листя аронії / В. А. Самойлова, В. М. Ковальов, О. В. Товчига // Збірник наукових праць співробітників НМАПО ім. П. Л. Шупика. – 2014. – Вып. 23, № 4. – С. 380 – 385.
Abstract: Вступ. Аронія чорноплідна (Aronia melanocarpa) широко культивується в Україні як харчова, лікарська та декоративна рослина. Мета. Вивчити вміст суми гідроксикоричних кислот, флавоноїдів і дубильних речовин у листі аронії, а також визначити в сировині фенольні сполуки методом високоефективної рідинної хроматографії. Матеріал і методи. За допомогою загальновідомих фармакопейних методик і ВЕРХ в листі аронії, заготовленому в травні і вересні 2013 р. в ботанічному саду НФаУ, досліджено вміст фенольних сполук. Результати. Вміст суми гідроксикоричних кислот в сировині травневого і верес-невого збору становить відповідно 3,43±0,04 і 2,86±0,09% (у перерахунку на кислоту хлорогенову), флавоноїдів – 1,45±0,08 і 1,61±0,11% (у перерахунку на рутин), дубильних речовин – 6,69±0,14 і 7,55±0,08%. Методом ВЕРХ в сировині визначено вміст 2 гідроксикоричних кислот (хлорогенової та кавової) і 11 флавоноїдів (похідних кемпферолу, кверцетину, лютеоліну і метоксикверцетину). Переважають в листі аронії кавова (732.7 мг/100 г) і хлорогенова (388.6 мг/100 г) кислоти та глікозиди кверцетину і лютеоліну. Висновки. Листя аронії чорноплідної є перспективною сировиною для подальшого фармакогностичного дослідження.
Вступление. Арония черноплодная (Aronia melanocarpa) широко культивируется в Украине как пищевое, лекарственное и декоративное растение. Цель. Изучить состав суммы гидроксикоричных кислот, флавоноидов и ду-бильных веществ в листьях аронии, а также определить в сырье фенольные соединения методом высокоэффективной жидкостной хроматографии. Материал и методы. С помощью общеизвестных фармакопейных методик и ВЭЖХ в листьях аронии, заготовленных в мае и сентябре 2013 г. в ботаниче-ском саду НФаУ, исследовано содержание фенольных соединений. Результаты. Содержание суммы гидроксикоричных кислот в сырье майского и сентябрьского сбора составляет соответственно 3,43±0,04 и 2,86±0,09% (в пересчете на кислоту хлорогеновую), флавоноидов – 1,45±0,08 и 1,61±0,11% (в пересчете на рутин), дубильных веществ – 6,69±0,14 и 7,55±0,08%. Методом ВЭЖХ в сырье определено содержание 2 гидроксикоричных кислот (хлорогеновой и кофейной) и 11 флавоноидов (производных кемпферола, кверцетина, лютеолина и метоксикверцетина). Преобладают в листьях аронии кофейная (732.7 мг/100 г) и хлорогеновая (388.6 мг/100 г) кислоты, а также гликозиды кверцетина и лютеолина. Выводы. Листья аронии черноплодной являются перспективным сырьем для дальнейшего фармакогностического исследования.
Introduction.Black chokeberry (Aronia melanocarpa (Michaux) Elliot) is widely cultivated in Ukraine as a fruit, medicinal and ornamental plant. Purpose. To study the composition of the amount of hydroxycinnamic acids, flavonoids and tannins in chokeberry leaves, identify phenolic compounds in the raw material by HPLC. Materials and methods. With the help of well-known pharmacopoeia methods and HPLC we studied the content of phenolic compounds in chokeberry leaves which were harvested in May and September in the Botanical garden of the National University of Pharmacy. Results. The total content of hydroxycinnamic acids in May and September raw material is respectively 3,43±0,04 and 2,86±0,09% (recalculated in chlorogenic acid), flavonoids – 1,45±0,08 and 1,61±0,11% (recalculated in rutin), tannins – 6,69±0,14 and 7,55±0,08%. The content of 2 hydroxycinnamic acids (chlorogenic and caffeic) and 11 flavonoids (derivatives of kaempferol, quercetin, luteolin and methoxy quercetin) in the raw material was determined by HPLC. Caffeic (732.7 mg/100 g) and chlorogenic (388.6 mg/100 g) acids, as well as glycosides of quercetin and luteolin prevail in the leaves of Black chokeberry. Conclusions.The leaves of Black chokeberry are promising raw material for further pharmacognostic research.
URI: http://dspace.nuph.edu.ua/handle/123456789/6455
Appears in Collections:Наукові публікації кафедри фармакогнозiї та нутриціології
Наукові публікації кафедри фармакологiї та фармакотерапії

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
самойлова.pdf910,84 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.