Please use this identifier to cite or link to this item: http://dspace.nuph.edu.ua/handle/123456789/6462
Title: Фенольные соединения жидкого экстракта травы белокудренника черного (Ballota nigra L.)
Other Titles: The phenolic compounds of black horehound (Ballota nigra L.) Herb fluid extract
Фенольні сполуки рідкого екстракту трави белокудренніка чорного (Ballota nigra L.)
Authors: Колесник, Я. С.
Очкур, А. В.
Ковалева, А. М.
Kolesnik, Y. S.
Оchkur, А. V.
Кovalyova, А. М.
Колісник, Я. С.
Очкур, О. В.
Ковальова, А. М.
Keywords: белокудренник черный;black horehound;Ballota nigra;жидкий экстракт;ВЭЖХ;спектрофотометрия;фенилпропаноиды;liquid extract;HPLC;spectrophotometry;phenylpropanoids;белокудреннік чорний;рідкий екстракт;спектрофотометрія
Issue Date: 2014
Bibliographic description (Ukraine): Колесник, Я. С. Фенольные соединения жидкого экстракта травы белокудренника черного (Ballota nigra L.) / Я.С. Колесник, А.В. Очкур, А.М. Ковалева // Вестник ЮКГФА. – 2014. – № 3 (68), Т. 4. – С. 50-52.
Abstract: Методом ВЭЖХ впервые исследован состав фенольных соединений жидкого экстракта травы белокудренника черного флоры Украины. Обнаружено 14 веществ, из них идентифицированы кислоты – розмариновая, p-кумаровая и хлорогеновая, а также апигенин. Методом спектрофотометрии определено содержание в жидком экстракте гидроксикоричных кислот, которое составило 3,38%; флавоноидов – 3,25%; танинов – 5,67%.
By the HPLC method the composition of phenolic compounds of the liquid extract of black horehound herb of Ukrainian flora had been studied for the first time. 14 compounds have been detected, among them have been identified rosmarinic, p-coumaric, chlorogenic acids and apigenin. By spectrophotometry method in the liquid extract have been determined the content of hydroxycinnamic acids which amounted 3.38%; flavonoids – 3.25%; tannins – 5.67%.
URI: http://dspace.nuph.edu.ua/handle/123456789/6462
Appears in Collections:Наукові публікації кафедри фармакогнозiї та нутриціології

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
колесник.pdf253,24 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.