Please use this identifier to cite or link to this item: http://dspace.nuph.edu.ua/handle/123456789/6519
Title: Дослідження впливу комплексу поліфенолів винограду культурного за умов експериментальної глутаматної ексайтотоксичності
Other Titles: Изучение влияния комплекса полифенолов винограда культурного на фоне экспериментальной глутаматной эксайтотоксичности
Study of influence of complex polifenols from grapes cultural on background of the experimental eksaytotoxicity caused by monosodium glutamate
Authors: Загайко, А. Л.
Цубанова, Н. А.
Цубанова, Е. С.
Загайко, А. Л.
Цубанова, Н. А.
Цубанова, Э. С.
Zagayko, А. L.
Tsubanova, N. A.
Tsubanova, E. S.
Keywords: ексайтотоксичність;глутамат натрію;БАР винограду;эксайтотоксичность;глутамат натрия;БАВ винограда;exsaytotoxicity;monosodium glutamate;polifenols from grapes cultural
Issue Date: 2015
Bibliographic description (Ukraine): Загайко, А. Л. Дослідження впливу комплексу поліфенолів винограду культурного за умов експериментальної глутаматної ексайтотоксичності / А. Л. Загайко, Н. А. Цубанова, Е. С. Цубанова // Український біофармацевтичний журнал. - 2015. - № 1. - С. 39-42.
Abstract: Наведені результати впливу комплексу поліфенолів винограду культурного на перебіг експерименталь- ної глутаматної ексайтотоксичності у щурів. Встановлено, що глутаматна ексайтотоксичність харак- теризується суттєвим порушенням функціональної активності ЦНС, розвитком оксидативного стрессу та порушенням гормонального фону. Додавання до харчового раціону концентрату поліфенолів виногра- ду у дозі 90 мг/кг зменшувало прояви ексайтотоксичності. Всі досліджувані показники ЦНС, локомотор- но-дослідницька активність та вегетативні реакції знаходились у межах фізіологічної норми. Введення концентрату поліфенолів винограду нормалізувало прооксидантно-антиоксидантний баланс та сприяло зниженню рівня кортикостерону.
Приведены результаты изучения активности комплекса полифенолов винограда культур- ного на фоне экспериментальной глутаматной эксайтотоксичности у крыс. Установлено, что глутаматная эксайтотоксичность характеризуется значительными нарушениями функциональ- ной активности ЦНС, развитием оксидативного стресса и изменениями гормонального фона. Введение в пищевой рацион концентрата полифенолов винограда в дозе 90 мг/кг уменьшало проявления эксайтотоксичности. Все изучаемые показатели центральной нервной системы: локомоторно-исследовательская активность, вегетативные реакции находились в границах физиологической нормы. Введение концентрата полифенолов винограда нормализовало про- оксидантно-антиоксидантный баланс и способствовало снижению уровня кортикостерона.
The paper presents the results of a study of activity the complex polifenols from grapes cultural background of the experimental exsaytotoxicity caused by monosodium glutamate in rats. It has been established that glutamate exsaytotoxicity is characterized by signi icant impairments in functional activity of the central nervous system, the development of oxidative stress and pathological hormonal changes. Introduction to the diet of concentrate the complex polifenols from grapes in a dose of 90 mg/kg reduced the manifestations of exsaytotoxicity. All the studied parameters of the central nervous system: research locomotor activity, autonomic reactions were in the range of physiological norm. The complex polifenols from grapes introduced on background of the experimental exsaytotoxicity caused by monosodium glutamate contributed normalization prooxidant-antioxidant balance and contributed reduction corticosterone level.
URI: http://dspace.nuph.edu.ua/handle/123456789/6519
Appears in Collections:Наукові публікації кафедри бiологiчної хiмiї та ветеринарної медицини
Наукові публікації кафедри фармацевтичних технологій та забезпечення якості ІПКСФ
Український біофармацевтичний журнал. Архів статей 2008-2021

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Страницы из UBFZh1-15-3-6.pdf281,75 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.