Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://dspace.nuph.edu.ua/handle/123456789/9600
Назва: Дослідження гідроксикоричних кислот в коренеплодах моркви посівної
Інші назви: Исследование гидроксикоричных кислот в корнеплодах моркови посевной
The study of hydroxycinnamic acids in carrot roots
Автори: Пазюк, Д.-М. В.
Вельма, В. В.
Кисличенко, В. С.
Пазюк, Д.-М. В.
Вельма, В. В.
Кисличенко, В. С.
Paziuk, D. B.
Kyslychenko, V. S.
Velma, V. V.
Теми: морква посівна;гідроксикоричні кислоти;спектрофотометрія;морковь посевная;гидроксикоричные кислоты;спек тро фотометрия;carrot;hydroxycinnamic acids;spectrophotometry
Дата публікації: 2015
Бібліографічний опис: Пазюк, Д.-М. В. Дослідження гідроксикоричних кислот в коренеплодах моркви посівної / Д.-М. В. Пазюк, В. В. Вельма, В. С. Кисличенко // Збірник наукових праць співробітників НМАПО ім. П. Л. Шупика. - 2015. - Вип. 24(5). - С. 172-176.
Короткий огляд (реферат): Вступ. Моркву посівну широко використовують в усьому світі, насамперед, як хар чову культуру. Але завдяки різноманітному складу біологічно активних речовин рослина є перспективною для комплексного фармакогностичного дослідження з метою подальшого створення нових фітозасобів на її основі. Мета. Ідентифікувати компонентний склад та визначити кількісний вміст гідрокси- коричних кислот в коренеплодах моркви посівної. Матеріали і методи. Ідентифікацію гідроксикоричних кислот проводили методом папе рової хроматографії, визначення кількісного вмісту –спектрофотометрично. Результати. В ході хроматографічного аналізу було встановлено, що корене- плоди моркви посівної містять чотири гідроксикоричні кислоти. Визначено кількіс- ний вміст гідроксикоричних кислот в перерахунку на кислоту хлорогенову та абсо лютно суху сировину. Висновки. Методом паперової хроматографії у порівнянні з достовірними зразками встановлено, що коренеплоди моркви посівної містять хлорогенову, неохло рогенову, ферулову та п-кумарову кислоти. Кількісний вміст гідроксикоричних кислот склав 0,33 ± 0,01 %, що буде враховано при розробці проекту методики контролю якості на досліджувану сировину та для подальшого створення нових фітозасобів на її основі.
Введение. Морковь посевную широко используют во всем мире, в первую очередь, как пищевую культуру. Однако благодаря разнообразному составу веществ расте- ние являет ся перспективным для комплексного фармакогностического иссле- дования с целью дальнейшего создания новых фитосредств на ее основе. Цель. Идентифицировать компонентный состав и количественное содержание гидрокси- коричных кислот в коренеплодах моркови посевной. Материалы и методы. Идентификацию гидроксикоричных кислот проводили мето дом бумажной хроматографии, определение количественного содержания – спектро фотометрически. Результаты. В ходе хроматографического анализа было установлено, что корне- плоды моркови посевной содержат четыре гидроксикоричных кислот. Опре делено количественное содержание гидроксикоричных кислот в пересчете на кислоту хлорогеновую и абсолютно сухое сырье. Выводы. Методом бумажной хроматографии в сравнении с достоверными образ- цами установлено, что корнеплоды моркови посевной содержат хлорогеновую, неохло рогеновую, феруловую и п-кумаровую кислоты. Количественное содер- жание гидроксикоричных кислот составило 0,33 ± 0,01%, что будет учтено при разра ботке проекта методики контроля качества на исследуемое сырье и для дальнейшего создания новых фитосредств на ее основе.
Introduction. The carrot is widely used worldwide foremost as a food culture. But owing to the various composition of the biologically active compounds, the plant is prospective for the integrated pharmacognostic study for the further working out of the new phytoremedies on its basis. Aim. Identification of the composition and quantitative determination of hydroxycinnamic acids in carrot roots. Materials and methods. The hydroxycinnamic acids identification was carried out by paper chromatography, the quantitative content was determined by spectrophotometry. Results. During the chromatographic analysis the carrot roots were found to contain four hydroxycinnamic acids. The quantitative content of hydroxycinnamic acids as equal tochlorogenic acid and absolute dry plant material was determined. Conclusions. By the means of paper chromatography in comparison with the standard samples, carrot roots were proven to contain chlorogenic, neochlorogenic, ferulic and p-coumaric acids. The quantitative content of hydroxycinnamic acids was 0.33±0.01%, which will be taken into account while working out the quality control methods for the plant material studied and for the further creation of new phytoremedies.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://dspace.nuph.edu.ua/handle/123456789/9600
Розташовується у зібраннях:Наукові публікації кафедри фармакогнозiї та нутриціології

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
Znpsnmapo_2015_24(5)__36.pdf246,31 kBAdobe PDFПереглянути/відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.