Please use this identifier to cite or link to this item: http://dspace.nuph.edu.ua/handle/123456789/9756
Title: Дослідження фенольних сполук сировини лавра благородного
Other Titles: Исследование фенольных соединений сырья лавра благородного
Study of phenolic compounds of raw bay laurel
Authors: Мусієнко, С. Г.
Мусиенко, С. Г.
Musienko, S. H.
Кисличенко, В. С.
Кисличенко, В. С.
Kyslychenko, V. S.
Keywords: лавр благородний;листя;плоди;фенольні сполуки;ВЕРХ;лавр благородный;листья;плоды;фенольные соединения;ВЕРХ;bay laurel;leaves;fruits;phenolic compounds;HPLC
Issue Date: 2014
Bibliographic description (Ukraine): Мусієнко, С. Г. Дослідження фенольних сполук сировини лавра благородного / С. Г. Мусієнко, В. С. Кисличенко // Збірник наукових праць співробітників НМАПО ім. П. Л. Шупика. - 2014. - Вип. 23(4). - С. 341-344.
Abstract: Вступ. Найвідомішими видами ЛРС лавра благородного являються листя та плоди, що переважно містять ефірну олію та застосовуються при хронічних холециститах, жовчнокам’яній хворобі, псоріазі, артритах, ревматизмі, суглобних болях, діабеті, стоматиті, гінгівіті, як апетитне, поліпшуюче травлення. Зважаючи на перспективність створення нових лікарських препаратів з сировини цієї рослини, вивчення хімічного складу лавра благородного являється актуальним. Мета. Дослідити фенольні сполуки листя та плодів лавра благородного. Матеріали та методи. Використовували сировину, заготовану в АР Крим в 2013 році, розділення сполук фенольної природи на індивідуальні компоненти проводили за методом ВЕРХ, хроматограф Agilеnt 1200 3 D LC System Technologes (USA) з УФ-детектором. Результати. В листі лавра благородного винайдено 3 сполуки флаванової природи, домінуючим компонентом явився епікатехін, вміст якого дорівнював 1,29 %, незначно нижчий вміст катехіну – 1,06 %. В плодах рослини, що вивчали, знайдено 3 сполуки флаванової природи, при цьому домінуючим компонентом також явився епікатехін (0,65 %). Лише в листі лавра благородного винайдено катехін (1,06 %), а в плодах - галову кислоту (0,02 %) та епікатехінгалат (0,16 %). Висновки. За допомогою ВЕРХ вивчено фенольний склад листя та плодів лавра благородного. В листі винайдено не менше 3, в плодах – не менше 4 сполук фенольної природи (домінуючий компонент епікатехін – відповідно, 1,29 % та 0,65 %)
Вступление. Самыми популярными видами ЛРС лавра благородного являются листья и плоды, которые содержат эфирное масло и применяются при хронических холециститах, желчнокаменной болезни, псориазе, артритах, ревматизме, суставных болях, диабете, стоматите, гингивите, как аппетитное и улучшающее пищеварение. Перспективность создания новых лекарственных препаратов из сырья этого растения обусловила изучение химического состава лавра благородного, что является актуальным. Цель. Исследовать фенольные соединения листьев и плодов лавра благородного. Материалы и методы. Сырье заготовлено в АР Крым в 2013 году, разделение соединений фенольной природы на индивидуальные компоненты проводили по методу ВЕРХ, хроматограф Agilеnt 1200 3 D LC System Technologes (USA) с УФ-детектором. Результаты. В листе лавра благородного найдены 3 соединения флавановой природы, доминирующим компонентом явился эпикатехин, содержание которого равнялось 1,29 %, незначительно ниже содержание катехина - 1,06 %. В плодах изучаемого растения, найдено 3 соединения флавановой природы, при этом доминирующим компонентом также явился эпикатехин (0,65 %). Лишь в листе лавра благородного найден катехин (1,06 %), а в плодах - галловая кислота (0,02 %) и епикатехингаллат (0,16 %). Выводы. С помощью ВЕРХ изучено фенольный состав листьев и плодов лавра благородного. В письме изобретено не менее 3, в плодах - не менее 4 соединений фенольной природы (доминирующий компонент эпикатехин - соответственно, 1,29 % и 0,65 %).
Introduction. The most known types of raw material of bay laurel are leaves and fruit containing mainly essential oil and applied in chronic cholecystitis, cholelithiasis, psoriasis, arthritis, rheumatism, joint pain, diabetes, stomatitis, gingivitis and as appetite and digestion stimulants. Despite the advantages of creating new medicinal preparations of raw material from this plant, studying the chemical composition of bay laurel is still of current concern. The aim. To investigate phenolic compounds of leaves and fruit of bay laurel. Materials and methods. There were used raw materials collected in Crimea in 2013. Separation of phenolic compounds into individual components was performed by the method of HPLC [Agilеnt 1200 3 D LC System Technologes (USA) with a UV detector]. Results. In bay laurel leaves and fruit there were identified 3 and 4 flavanone compounds, respectively. Epicatechin turned out to be a dominating component both in leaves (1.29 %) and fruit (0.65 %). Catechin was identified only in leaves, whereas gallic acid (0.02 %) and epicatechin gallate (0.16 %) were found in fruit.
URI: http://dspace.nuph.edu.ua/handle/123456789/9756
Appears in Collections:Наукові публікації кафедри фармакогнозiї та нутриціології

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Znpsnmapo_2014_23(4)__60.pdf835,68 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.