Please use this identifier to cite or link to this item: http://dspace.nuph.edu.ua/handle/123456789/9863
Title: Вивчення амінокислотного та жирнокислотного складу Apium graveolens L.
Other Titles: Изучение аминокислотного и жирнокислотного состава Apium graveolens L.
Study of the amino and fatty acid composition of Apium graveolens L.
Authors: Тернинко, І. І.
Кисличенко, В. С.
Тернинко, И. И.
Кисличенко, В. С.
Terninko, I. I.
Kysfychenko, V. S.
Keywords: Селера запашна;газохроматографічний аналіз;жирні кислоти, амінокис- лоти;амінокислотниий аналізатор;Сельдерей пахучий;газохроматографический анализ;жирные кислоты;аминокислоты;аминокислотный анализатор;Celery;fatty acids;amino acids;aminoacid analyzer;gas chromatography
Issue Date: 2012
Bibliographic description (Ukraine): Тернинко, І. І. Вивчення амінокислотного та жирнокислотного складу Apium graveolens L. / І. І. Тернинко, В. С. Кисличенко // Фітотерапія. Часопис. - 2012. - № 1. - 66-70.
Abstract: Вивчено жирнокислотний склад трави та коренів і аміно- кислотний склад коренів селери запашної (Apium graveolens L.). Методом газової хроматографії у досліджуваній сировині вста- новлено наявність 1 8 жирних кислот. Серед ідентифікованих компонентів переважають ненасичені жирні кислоти (73,09% та 65,25% відповідно). За допомогою амінокислотного аналізатора Т339М Mikrotechna-Praha у коренях селери виявлено 1 6 аміно-кислот, у тому числі 6 незамінних та 3 частково замінних. Вміст незамінних амінокислот у коренях становить 26,53% від загаль- ної кількості. Встановлено, що домінуючими амінокислотами у коренях селери є глютамінова кислота (0,450 мг/100мг) та аргі- нін (0,27 мг/100мг).
Изучен жирнокислотный состав травы и корней и аминокислотный состав корней сельдерея пахучего (Apium graveolens L.). Методом газовой хроматографии установле- но наличие 1 8 жирных кислот в исследуемом сырье. Среди идентифицированных компонентов превалируют ненасыщенные жирные кислоты (73,09% и 65,25% соответственно). С помо- щью аминокислотного анализатора Т339М Mikrotechna-Praha в корнях сельдерея обнаружено 1 6 аминокислот, в том числе 6 незаменимых и 3 частично заменимых. Содержание незаменимых аминокислот в корнях составляет 26,53% от общего количества. Установлено, что доминирующими аминокислотами в корнях сельдерея являются глютаминовая кислота (0,450 мг/100мг) и ар- гинин (0,27 мг/100мг).
The fatty acids composition of the grass and roots and the amino acid composition of roots of celery (Apium graveolens L.) is studied. The presence of 1 8 fat acids in the probed raw material is set by the method of gas chromatography. The unsaturated fat acids predominate among the identified components (73,09% and 65,25% accordingly). By the amino acid analyzer of T339M Mikrotechna-praha 1 6 amino acid, including 6 irreplaceable and 3 partly replaceable, were found out in the roots of celery. The content of irreplaceable amino acids in roots is 26,53% from a general amount. It is set that the dominant amino acids in the roots of celery are glutaminic acid (0,450 mg/100mg) and arginine (0,27 mg/100mg).
URI: http://dspace.nuph.edu.ua/handle/123456789/9863
Appears in Collections:Наукові публікації кафедри фармакогнозiї та нутриціології

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Fch_2012_1_17.pdf250,52 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.