Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал:
http://dspace.nuph.edu.ua/handle/123456789/14415
Повний запис метаданих
Поле DC | Значення | Мова |
---|---|---|
dc.contributor.author | Гонтова, Т. М. | - |
dc.contributor.author | Яременко, М. С. | - |
dc.contributor.author | Gontova, T. M. | - |
dc.contributor.author | Гонтовая, Т. Н. | - |
dc.contributor.author | Yaremenko, M. S. | - |
dc.date.accessioned | 2018-02-20T13:45:31Z | - |
dc.date.available | 2018-02-20T13:45:31Z | - |
dc.date.issued | 2015 | - |
dc.identifier.citation | Гонтова, Т. М. Хромато-мас-спектрометричне вивчення летких сполук кореневищ лепехи звичайної / Т. М. Гонтова, М. С. Яременко // Збірник наук. праць співробітників НМАПО ім. Шупика. - 2015. – Вип. 24, кн. 5. – С. 77-82. | en_US |
dc.identifier.issn | 2227-7404 | - |
dc.identifier.uri | http://dspace.nuph.edu.ua/handle/123456789/14415 | - |
dc.description.abstract | Вступ. Кореневища лепехи звичайної (Acorus calamus) – цінна лікарська сировина, яка знайшла широке використання у народній і офіційній медицині. Проте перспективним є поглиблене вивчення хімічного складу цієї рослини і розробки нових субстанцій на її основі. Мета. Вивчити якісний склад і кількісний вміст летких сполук кореневищ лепехи звичайної. Матеріали та методи. Вивчено компонентний склад летких сполук кореневищ лепехи звичайної методом хромато-мас-спектрометрії. Для ідентифікації компонентів використовували бібліотеку мас-спектрів NIST05 і WILEY 2007. Результати. У складі ефірної олії ідентифіковані 33 сполуки, з яких 13 компонентів містяться в кількості більше 1%. За змістом переважали речовини, що відносяться до монотерпеноїдів, сесквітерпеноїдів і ароматичних сполук. Також присутні насичені і ненасичені жирні кислоти, тритерпенові речовини (сквален), насичені вуглеводні. Висновок. Методом хромато-мас-спектрометрії визначено компонентний склад ефірної олії кореневищ лепехи звичайної, заготовлених в Україні. Виявлено та ідентифіковано 33 сполуки з яких у більшій кількості накопичувалися монотерпеноїди, сесквітерпеноїди та ароматичні сполуки. Домінуючими компонентами були азарон, β-каріофілен, шиобунон та аромадендрен. | en_US |
dc.language.iso | uk | en_US |
dc.publisher | Зб. наук. праць співробіт. НМАПО імені П.Л.Шупика | en_US |
dc.subject | лепеха | en_US |
dc.subject | кореневища | en_US |
dc.subject | леткі сполуки | en_US |
dc.subject | хромато-мас-спектрометрія | en_US |
dc.title | Хромато-мас-спектрометричне вивчення летких сполук кореневищ лепехи звичайної | en_US |
dc.title.alternative | Хромато-масс-спектрометрическое изучение летучих соединений корневищ аира обыкновенного | en_US |
dc.title.alternative | Chromatography-mass spectrometry study of volatile compounds of Acorus calamus rhizomes | en_US |
dc.type | Article | en_US |
Розташовується у зібраннях: | Наукові публікації кафедри фармакогнозiї та нутриціології |
Файли цього матеріалу:
Файл | Опис | Розмір | Формат | |
---|---|---|---|---|
шупік 2015.1-2-5.pdf | 491,73 kB | Adobe PDF | Переглянути/відкрити |
Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.