Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://dspace.nuph.edu.ua/handle/123456789/14415
Назва: Хромато-мас-спектрометричне вивчення летких сполук кореневищ лепехи звичайної
Інші назви: Хромато-масс-спектрометрическое изучение летучих соединений корневищ аира обыкновенного
Chromatography-mass spectrometry study of volatile compounds of Acorus calamus rhizomes
Автори: Гонтова, Т. М.
Яременко, М. С.
Gontova, T. M.
Гонтовая, Т. Н.
Yaremenko, M. S.
Теми: лепеха;кореневища;леткі сполуки;хромато-мас-спектрометрія
Дата публікації: 2015
Видавництво: Зб. наук. праць співробіт. НМАПО імені П.Л.Шупика
Бібліографічний опис: Гонтова, Т. М. Хромато-мас-спектрометричне вивчення летких сполук кореневищ лепехи звичайної / Т. М. Гонтова, М. С. Яременко // Збірник наук. праць співробітників НМАПО ім. Шупика. - 2015. – Вип. 24, кн. 5. – С. 77-82.
Короткий огляд (реферат): Вступ. Кореневища лепехи звичайної (Acorus calamus) – цінна лікарська сировина, яка знайшла широке використання у народній і офіційній медицині. Проте перспективним є поглиблене вивчення хімічного складу цієї рослини і розробки нових субстанцій на її основі. Мета. Вивчити якісний склад і кількісний вміст летких сполук кореневищ лепехи звичайної. Матеріали та методи. Вивчено компонентний склад летких сполук кореневищ лепехи звичайної методом хромато-мас-спектрометрії. Для ідентифікації компонентів використовували бібліотеку мас-спектрів NIST05 і WILEY 2007. Результати. У складі ефірної олії ідентифіковані 33 сполуки, з яких 13 компонентів містяться в кількості більше 1%. За змістом переважали речовини, що відносяться до монотерпеноїдів, сесквітерпеноїдів і ароматичних сполук. Також присутні насичені і ненасичені жирні кислоти, тритерпенові речовини (сквален), насичені вуглеводні. Висновок. Методом хромато-мас-спектрометрії визначено компонентний склад ефірної олії кореневищ лепехи звичайної, заготовлених в Україні. Виявлено та ідентифіковано 33 сполуки з яких у більшій кількості накопичувалися монотерпеноїди, сесквітерпеноїди та ароматичні сполуки. Домінуючими компонентами були азарон, β-каріофілен, шиобунон та аромадендрен.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://dspace.nuph.edu.ua/handle/123456789/14415
ISSN: 2227-7404
Розташовується у зібраннях:Наукові публікації кафедри фармакогнозiї та нутриціології

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
шупік 2015.1-2-5.pdf491,73 kBAdobe PDFПереглянути/відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.