Пожалуйста, используйте этот идентификатор, чтобы цитировать или ссылаться на этот ресурс:
http://dspace.nuph.edu.ua/handle/123456789/15496
Полная запись метаданных
Поле DC | Значение | Язык |
---|---|---|
dc.contributor.author | Федосов, А. І. | - |
dc.contributor.author | Федосов, А. И. | - |
dc.contributor.author | Fedosov, A. I. | - |
dc.contributor.author | Кисличенко, В. С. | - |
dc.contributor.author | Kyslychenko, V. S. | - |
dc.contributor.author | Новосел, О. М. | - |
dc.contributor.author | Novosel, O. N. | - |
dc.contributor.author | Новосел, Е. Н. | - |
dc.date.accessioned | 2018-05-25T11:23:27Z | - |
dc.date.available | 2018-05-25T11:23:27Z | - |
dc.date.issued | 2018 | - |
dc.identifier.citation | Федосов, А. I. Дослідження жирнокислотного складу артишоку суцвіть методом газової хроматографії / А. I. Федосов, В. С. Кисличенко, О. М. Новосел // Фітотерапія. Часопис. - 2018. - № 1. - С. 31-35. | uk_UA |
dc.identifier.uri | http://dspace.nuph.edu.ua/handle/123456789/15496 | - |
dc.description.abstract | Методом газово ї хроматографії визначено якісний склад і кількісний вміст жирних кислот в артишоку суцвіттях. У результаті проведеного хроматографічного дослідження в артишоку суцвіттях ідентифіковано 13 вільних жирних кислот. Серед насичених жирних кислот у зовнішній, внутрішній частині та цілому суцвітті у великій кількості міститься паль-мітинова кислота - 41,90 %, 59,73 % і 46,08 % відповідно. За кількісним вмістом серед ненасичених жирних кислот переважає лінолева кислота, вміст якої в зовнішній частині суцвіття становив 16,13 %, у внутрішній частині - 14,05 %, а у цілому суцвітті - 19,38 %. Крім того, у внутрішній частині суцвіття в значній кількості містяться ерукова (13,10 %) і ліно-ленова (9,52 %) кислоти; у цілому суцвітті - ерукова кислота (7,51 %). Одержані дані дозволяють рекомендувати артишоку суцвіття як рослин-не джерело ненасичених жирних кислот. | uk_UA |
dc.description.abstract | Методом газовой хроматографии определен качественный состав и количественное содержание жирных кислот в артишока соцветиях. В результате проведенного хроматографического исследования в артишока соцветиях идентифицировано 13 свободных жирных кислот. Среди насыщенных жирных кислот во внешней, внутренней части и целом соцветии в большом количестве содержится пальмитиновая кислота - 41,90 %, 59,73 % и 46,08 % соответственно. По количественному содержанию среди ненасыщенных жирных кислот преобладает линоле-вая кислота, содержание которой во внешней части соцветия составило 16,13 %, во внутренней части - 14,05 %, а в целом соцветии - 19,38 %. Кроме того, во внешней части соцветия в значительном количестве содержатся эруковая (13,10 %) и линоленовая (9,52 %) кислоты; в целом соцветии - эруковая кислота (7,51 %). Полученные данные позволяют рекомендовать артишока соцветия в качестве растительного источника ненасыщенных жирных кислот. | uk_UA |
dc.description.abstract | The qualitative content and quantitative composition of fatty acids in artichoke inflorescences was determined using gas chromatography method. 13 free fatty acids were identified as a result of chromatographic analysis. Among saturated fatty acids in the outer, inner part and the whole inflorescence the palmitic acid was found in high quantity - 41,90 %, 59,73 % and 46,08 % respectively. The linolenic acid dominated among unsaturated fatty acids with the content 16,13 % in the outer part of the inflorescence, in the inner part - 14,05 %, and in the whole inflorescence - 19,38%. In addition, erucic (13,10%) and linolenic (9,52%) acids were found in high quantity in the inner part of the inflorescence; and in the whole inflorescence - erucic acid (7,51 %). The obtained data allowed recommending artichoke inflorescences as a herbal source of unsaturated fatty acids. | uk_UA |
dc.language.iso | uk | uk_UA |
dc.subject | артишок посівний | uk_UA |
dc.subject | газова хроматографія | uk_UA |
dc.subject | поліненасичені жирні кислоти | uk_UA |
dc.subject | артишок посевной | uk_UA |
dc.subject | полиненасищенные жирне кислоты | uk_UA |
dc.subject | газовая хроматография | uk_UA |
dc.subject | artichoke | uk_UA |
dc.subject | gas chromatography | uk_UA |
dc.subject | polyunsaturated fatty acids | uk_UA |
dc.title | Дослідження жирнокислотного складу артишоку суцвіть методом газової хроматографії | uk_UA |
dc.title.alternative | Исследование жирнокислотного состава артишока соцветий методом газовой хроматографии | uk_UA |
dc.title.alternative | The study of fatty acid composition of artichoke inflorescences by gas chromatography method | uk_UA |
dc.type | Article | uk_UA |
Располагается в коллекциях: | Наукові публікації кафедри фармакогнозiї та нутриціології Наукові публікації кафедри фармацевтичної хімії |
Файлы этого ресурса:
Файл | Описание | Размер | Формат | |
---|---|---|---|---|
фитотерапия-1-2018-Кисличенко-Новосел-Федосов.pdf | 7,1 MB | Adobe PDF | Просмотреть/Открыть |
Все ресурсы в архиве электронных ресурсов защищены авторским правом, все права сохранены.