Пожалуйста, используйте этот идентификатор, чтобы цитировать или ссылаться на этот ресурс: http://dspace.nuph.edu.ua/handle/123456789/24567
Название: Вивчення жирних кислот трави анісу звичайного
Другие названия: The study of fatty acids of Pimpinella anisum herb
Авторы: Умаров, У. А.
Колісник, С. В.
Алтухов, О. О.
Фатхуллаєва, М.
Шабілалов, А. А.
Газієва, А. С.
Umarov, U. A.
Kolisnyk, S. V.
Altukhov, O. O.
Fathullaeva, M.
Shabilalov, А. А.
Gazieva, A. S.
Ключевые слова: аніс звичайний;газова хромато-мас-спектрометрія;жирні кислоти;Pimpinella anisum;gas chromatography-mass spectrometry;fatty acids
Дата публикации: 2020
Библиографическое описание: Вивчення жирних кислот трави анісу звичайного / У. А. Умаров [та ін.] // Журнал органічної та фармацевтичної хімії. – 2020. – № 4 (72), Т. 18. - С. 56-58. doi : 10.24959/ophcj.20.208401
Краткий осмотр (реферат): Мета. Вивчити якісний склад та кількісний вміст жирних кислот у траві анісу звичайного. Результати та їх обговорення. У результаті проведеного дослідження в траві анісу звичайного ви- явлено 11 жирних кислот. З них насичені жирні кислоти представлені 9, ненасичені – 2 сполуками. Серед насичених жирних кислот значно переважає пальмітинова кислота (11,20 мг/г); ненасичені – α-ліноленова і лінолева містяться приблизно в однакових кількостях – 5,23 і 4,99 мг/г відповідно. Експериментальна частина. Для аналізу використовували траву анісу звичайного, вирощену та за- готовлену в період цвітіння влітку 2019 року в Харківській області, Україна. Хроматографічні дослідження проводили на газовій хромато-мас-спектрометричній системі Agilent 6890N/5973inert (Agilent technologies, USA). Колонка капілярна HP-5ms (30 м × 0,25 мм × 0,25 мкм, Agilent technologies, USA). Детектування ви- конували в режимі SCAN у діапазоні m/z 38-400. Ідентифікацію метилових естерів жирних кислот здійсню- вали з використанням бібліотеки мас-спектрів NIST 02. Кількісний аналіз проводили шляхом додавання розчину внутрішнього стандарту в досліджувані проби. Висновки. Проведено визначення якісного складу та кількісного вмісту жирних кислот у траві анісу звичайного методом газової хромато-мас-спектрометрії. Виявлено наявність 11 жирних кислот. Одержані дані будуть корисними для створення фітопрепаратів на основі анісу звичайного.
Aim. To study the qualitative composition and the quantitative content of fatty acids in Pimpinella anisum herb. Results and discussion. As a result of the study, 11 fatty acids were found in the herb of Pimpinella anisum. Of them, saturated fatty acids are represented by 9 compounds, while unsaturated ones by 2 compounds. Among saturated fatty acids, palmitic acid (11.20 mg/g) predominates; unsaturated α-linolenic and linoleic acids are contained in approximately equal amounts – 5.23 and 4.99 mg/g, respectively. Experimental part. Pimpinella anisum herb grown and harvested at the flowering stage in the summer of 2019 in the Kharkiv region, Ukraine, was used for the analysis. Chromatographic separation was performed on an Agilent 6890N/5973inert gas chromato-mass spectrometric system (Agilent Technologies, USA). The capillary column was HP-5ms (30 m × 0.25 mm × 0.25 mm, Agilent Technologies, USA). Detection was performed in a SCAN mode in the m/z range of 38-400. Fatty acid methyl esters were identified using the NIST 02 mass spectrum library. The quantitative analysis was performed by adding the internal standard solution to the test samples. Conclusions. The qualitative composition and the quantitative content of fatty acids in the herb of Pimpinella anisum have been determined by gas chromatography-mass spectrometry. The presence of 11 fatty acids has been determined. The data obtained will be useful for creating herbal products based on Pimpinella anisum.
URI (Унифицированный идентификатор ресурса): http://dspace.nuph.edu.ua/handle/123456789/24567
Располагается в коллекциях:Журнал органічної та фармацевтичної хімії. Архів статей 2003-2024

Файлы этого ресурса:
Файл Описание РазмерФормат 
56-58.pdf604,12 kBAdobe PDFПросмотреть/Открыть


Все ресурсы в архиве электронных ресурсов защищены авторским правом, все права сохранены.