Пожалуйста, используйте этот идентификатор, чтобы цитировать или ссылаться на этот ресурс: http://dspace.nuph.edu.ua/handle/123456789/26771
Полная запись метаданных
Поле DCЗначениеЯзык
dc.contributor.authorУмаров, У. А.-
dc.contributor.authorКолісник, С. В.-
dc.contributor.authorКолісник, О. В.-
dc.contributor.authorФатхуллаєва, М.-
dc.contributor.authorЧінібекова, Н. К.-
dc.contributor.authorХамдамов, М. М.-
dc.contributor.authorКолесник, С. В.-
dc.contributor.authorКолесник, Е. В.-
dc.contributor.authorФатхуллаева, М.-
dc.contributor.authorЧинибекова, Н. К.-
dc.contributor.authorUmarov, U. A.-
dc.contributor.authorKolisnyk, S. V.-
dc.contributor.authorKolisnyk, O. V.-
dc.contributor.authorFatkhullaeva, M.-
dc.contributor.authorChinibekova, N. K.-
dc.date.accessioned2021-12-15T13:20:49Z-
dc.date.available2021-12-15T13:20:49Z-
dc.date.issued2021-
dc.identifier.citationВивчення поліфенольних сполук трави анісу звичайного та визначення їхньої антиоксидантної активності / У. А. Умаров, С. В. Колісник, О. В. Колісник, М. Фатхуллаєва, Н. К. Чінібекова, М. М. Хамдамов // Журнал органічної та фармацевтичної хімії. - 2021. - Vol. 19, Iss. 1 (73). - С. 42-47. doi : 10.24959/ophcj.21.226276uk_UA
dc.identifier.otherhttps://doi.org/10.24959/ophcj.21.226276-
dc.identifier.urihttp://dspace.nuph.edu.ua/handle/123456789/26771-
dc.description.abstractМета. Вивчити якісний склад та кількісний вміст поліфенольних сполук трави анісу звичайного та визна-чити рівень їхньої антиоксидантної активності.Результати та їх обговорення. З-поміж поліфенольних сполук, що містяться в траві анісу звичай-ного, переважає хлорогенова кислота (4,409 мг/г). Також у траві накопичуються значні кількості катехінів (3,104 мг/г), похідних апігеніну (3,077 мг/г) та лютеоліну (1,864 мг/г). У мінорних кількостях присутні рутин (0,189 мг/г), похідні мірицетину (0,105 мг/г), кверцетин (0,028 мг/г), похідні нарингеніну (0,019 мг/г), апіге-нін (0,009 мг/г) та гесперетин (0,002 мг/г). За результатами дослідження визначено, що антиоксидантна активність поліфенольних сполук трави анісу звичайного, виміряна щодо аскорбінової кислоти, становить 67,76 ± 0,05 ммоль/г, для рутину антиоксидантна активність склала 3979,59 ± 0,08 ммоль/г.Експериментальна частина. Для аналізу використовували траву анісу звичайного, заготовлену в пе-ріод цвітіння влітку 2019 року в Харківській області, Україна. Аналіз 70 % етанольної витяжки трави анісу звичайного проводили методом високоефективної рідинної хроматографії за допомогою хроматографічноїсистеми Prominence LC-20 Shimadzu (Японія) зі спектрофотометричним детектором SPD-20AV, колонка Agilent Technologies Microsorb-MV-150 (обернено-фазова, C18 модифікований силікагель, довжина 150 мм, діаметр 4,6 мм, розмір зерен сорбенту 5 мкм). Ідентифікацію речовин у витяжці проводили шляхом порівняння часу утримування і спектральних характеристик досліджуваних речовин з аналогічними характеристика-ми стандартів. Антиоксидантну активність визначали потенціометричним методом (рН-метр – Hanna 2550, з редокс-електродом EZDO PO50) щодо аскорбінової кислоти.Висновки. Методом високоефективної рідинної хроматографії визначено якісний склад та кількісний вміст поліфенольних сполук в етанольному екстракті трави анісу звичайного. Сумарний вміст поліфеноль-них сполук склав 17,576 мг/г. Виявлено, що антиоксидантна активність етанольного екстракту трави анісу звичайного щодо активності аскорбінової кислоти становить 67,76 ± 0,05 ммоль/г.uk_UA
dc.description.abstracto study the qualitative composition and quantitative content of the polyphenolic compounds in Pimpinella anisum herb and determine their antioxidant activity. Results and discussion. Among the polyphenolic compounds contained in anise herb, chlorogenic acid (4.409 mg/g) predominates. Significant amounts of catechins (3.104 mg/g), apigenin derivatives (3.077 mg/g) and luteolin (1.864 mg/g) also accumulate in the herb. Minor amounts of myricetin (0.105 mg/g) and naringenin (0.019 mg/g) derivatives, rutin (0.189 mg/g), quercetin (0.028 mg/g), apigenin (0.009 mg/g) and hesperetin (0.002 mg/g) are present. According to the research results, the antioxidant activity of polyphenolic compounds of anise herb with reference to ascorbic acid was found to be 67.76 ± 0.05 mmol/g. Rutin exhibited the antioxi - dant activity at the level of 3979.59 ± 0.08 mmol/g. Experimental part. Pimpinella anisum herb collected during the flowering stage in the summer of 2019 in the Kharkiv region (Ukraine) was used for analysis. The analysis of 70 % ethanolic extract from anise herb was per - formed by high performance liquid chromatography using a Prominence LC-20 Shimadzu chromatographic system (Japan) with a SPD-20AV spectrophotometric detector, an Agilent Technologies Microsorb-MV-150 column (reversed- phase, C18 modified silica gel, length – 150 mm, diameter – 4.6 mm, particles size – 5 μm). Identification of sub - stances in the extract was carried out by comparing the retention time and the spectral characteristics of the test substances with the same characteristics of the reference standards. The antioxidant activity was determined by the potentiometric method (pH meter – Hanna 2550, with redox electrode EZDO PO50) with reference to ascorbic acid. Conclusions. The qualitative composition and quantitative content of polyphenolic compounds in the etha - nolic extract of anise herb have been determined by high performance liquid chromatography. The total content of polyphenolic compounds is 17.576 mg/g. The antioxidant activity of polyphenolic compounds of anise herb with reference to ascorbic acid has been found to be 67.76 ± 0.05 mmol/guk_UA
dc.language.isoukuk_UA
dc.subjectполіфенольні сполукиuk_UA
dc.subjectаніс звичайнийuk_UA
dc.subjectтраваuk_UA
dc.subjectвисокоефективна рідинна хроматографіяuk_UA
dc.subjectантиоксидантна активністьuk_UA
dc.subjectполифенольные соединенияuk_UA
dc.subjectанис обыкновенныйuk_UA
dc.subjectвисокоэффективная жидкостная хроматографияuk_UA
dc.subjectантиоксидантная активностьuk_UA
dc.subjectpolyphenolic compoundsuk_UA
dc.subjectaniseuk_UA
dc.subjectherbuk_UA
dc.subjecthigh performance liquid chromatographyuk_UA
dc.subjectantioxidant activityuk_UA
dc.titleВивчення поліфенольних сполук трави анісу звичайного та визначення їхньої антиоксидантної активностіuk_UA
dc.title.alternativeВивчення поліфенольних сполук трави анісу звичайного та визначення їхньої антиоксидантної активностіuk_UA
dc.title.alternativeThe study of polyphenolic compounds of Pimpinella anisum herb and determination of their antioxidant activityuk_UA
dc.typeArticleuk_UA
Располагается в коллекциях:Журнал органічної та фармацевтичної хімії. Архів статей 2003-2024
Наукові публікації кафедри фармацевтичної хімії



Все ресурсы в архиве электронных ресурсов защищены авторским правом, все права сохранены.