Please use this identifier to cite or link to this item:
http://dspace.nuph.edu.ua/handle/123456789/315
Title: | Хімічне вивчення ліпофільної фракції з шишок хмелю звичайного |
Authors: | Берестова, С. І. Ковальов, В. М. Ковальов, С. В. Комісаренко, А. М. Berestova, S. I. Kovalyov, V. N. Kovalyov, S. V. Komissarenko, A. N. |
Keywords: | хміль звичайний;антимікробна дія;біологічно активні речовини;hop cones;antimicrobial action;biologically active substances |
Issue Date: | 2006 |
Publisher: | НФаУ |
Bibliographic description (Ukraine): | Хімічне вивчення ліпофільної фракції з шишок хмелю звичайного / С. І. Берестова, В. М. Ковальов, С. В. Ковальов, А. М. Комісаренко // Вісник фармації. - 2006. - № 1. - С. 22-25. |
Abstract: | Представлені результати вивчення ліпофільної фракції з шишок хмелю звичайного (Humulus lupulus). Визначено кількісний вміст ліпофільної фракції в рослинній сировині, який склав 9,5%. У результаті проведеного хроматографічного аналізу та якісних реакцій встановлена наявність каротиноїдів і токоферолів. Кількісний вміст каротиноїдів склав 89,27 мг%. Визначені жирнокислотний склад і хімічні числові показники: число омилення — 323,13; кислотне число — 4,94; ефірне число — 318,19; йодне число — 56,89. У результаті проведеного мікробіологічного дослідження виявлено антимікробну активність стосовно грампозитивних мікроорганізмів. The work presents the results of the study of lypophilic fraction from Hop cones (Humulus lupulus). The quantitative content of lypophilic fraction being 9,5% in the raw material has been determined. The presence of carotenoids and tocopherols has been established by the quality reactions and paper chromatography. The quantitative content of carotenoids is 89,27 mg%. The composition of free fatty acids and chemical number values — the saponification number is 323,13; the acid number is 4,94; the ester value is 318,19; the iodine number is 56,89 — have been determined. At a result of the microbiological investigation performed the lypophilic fraction from Hop cones has been shown to possess an antimicrobial activity as to gram-positive bacteria. |
URI: | http://dspace.nuph.edu.ua/handle/123456789/315 |
ISSN: | 1562-7241 |
Appears in Collections: | Вісник фармації. Архів статей 1993-2009 Наукові публікації кафедри фармакогнозiї та нутриціології |
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.