Пожалуйста, используйте этот идентификатор, чтобы цитировать или ссылаться на этот ресурс: http://dspace.nuph.edu.ua/handle/123456789/35164
Название: Показники життєздатності та біологічні властивості музейних штамів клебсієл, що тривалий час зберігались у ліофілізованому стані
Авторы: Перетятко, О. Г.
Ягнюк, Ю. А.
Скляр, Н. І.
Крестецька, С. Л.
Гуріна, Т. М.
Тіщенко, І. Ю.
Большакова, Г. М.
Холодна, Т. В.
Ключевые слова: колекція мікроорганізмів;зберігання мікроорганізмів
Дата публикации: 2025
Издательство: НФаУ
Библиографическое описание: Показники життєздатності та біологічні властивості музейних штамів клебсієл, що тривалий час зберігались у ліофілізованому стані / О. Г. Перетятко [та ін.] // Мікробіологічні та імунологічні дослідження в сучасній медицині : матеріали ІІІ наук.-практ. міжнар. дистанційної конф., м. Харків, 21 берез. 2025 р. - Харків : НФаУ, 2025. - С. 132-134.
Краткий осмотр (реферат): Необхідною умовою підтримання колекцій мікроорганізмів є забезпечення довготривалого збереження штамів у функціонально повноцінному стані без змін їх фено- та генотипу. Стабільність біологічних властивостей колекційних штамів мікроорганізмів обумовлює можливість їх цільового використання у різних галузях біотехнології та медицини. Вже більш ніж століття для зберігання мікроорганізмів використовується спосіб сублімаційного висушування, при якому вода з клітин випаровується в умовах вакууму, що дозволяє повністю зберегти первинну структуру об’єкта консервування. Однак в процесі ліофілізації та подальшого довгострокового зберігання бактерії піддаються стресовим факторам, що можуть вплинути як на виживання мікроорганізмів, так і на їх біологічні властивості.
URI (Унифицированный идентификатор ресурса): http://dspace.nuph.edu.ua/handle/123456789/35164
Располагается в коллекциях:Тези доповідей співробітників НФаУ

Файлы этого ресурса:
Файл Описание РазмерФормат 
Мікробіолог. та іммунолог дослідж 132-134.pdf481,36 kBAdobe PDFПросмотреть/Открыть


Все ресурсы в архиве электронных ресурсов защищены авторским правом, все права сохранены.