Пожалуйста, используйте этот идентификатор, чтобы цитировать или ссылаться на этот ресурс: http://dspace.nuph.edu.ua/handle/123456789/9756
Полная запись метаданных
Поле DCЗначениеЯзык
dc.contributor.authorМусієнко, С. Г.-
dc.contributor.authorМусиенко, С. Г.-
dc.contributor.authorMusienko, S. H.-
dc.contributor.authorКисличенко, В. С.-
dc.contributor.authorКисличенко, В. С.-
dc.contributor.authorKyslychenko, V. S.-
dc.date.accessioned2016-07-06T21:04:01Z-
dc.date.available2016-07-06T21:04:01Z-
dc.date.issued2014-
dc.identifier.citationМусієнко, С. Г. Дослідження фенольних сполук сировини лавра благородного / С. Г. Мусієнко, В. С. Кисличенко // Збірник наукових праць співробітників НМАПО ім. П. Л. Шупика. - 2014. - Вип. 23(4). - С. 341-344.en_US
dc.identifier.urihttp://dspace.nuph.edu.ua/handle/123456789/9756-
dc.description.abstractВступ. Найвідомішими видами ЛРС лавра благородного являються листя та плоди, що переважно містять ефірну олію та застосовуються при хронічних холециститах, жовчнокам’яній хворобі, псоріазі, артритах, ревматизмі, суглобних болях, діабеті, стоматиті, гінгівіті, як апетитне, поліпшуюче травлення. Зважаючи на перспективність створення нових лікарських препаратів з сировини цієї рослини, вивчення хімічного складу лавра благородного являється актуальним. Мета. Дослідити фенольні сполуки листя та плодів лавра благородного. Матеріали та методи. Використовували сировину, заготовану в АР Крим в 2013 році, розділення сполук фенольної природи на індивідуальні компоненти проводили за методом ВЕРХ, хроматограф Agilеnt 1200 3 D LC System Technologes (USA) з УФ-детектором. Результати. В листі лавра благородного винайдено 3 сполуки флаванової природи, домінуючим компонентом явився епікатехін, вміст якого дорівнював 1,29 %, незначно нижчий вміст катехіну – 1,06 %. В плодах рослини, що вивчали, знайдено 3 сполуки флаванової природи, при цьому домінуючим компонентом також явився епікатехін (0,65 %). Лише в листі лавра благородного винайдено катехін (1,06 %), а в плодах - галову кислоту (0,02 %) та епікатехінгалат (0,16 %). Висновки. За допомогою ВЕРХ вивчено фенольний склад листя та плодів лавра благородного. В листі винайдено не менше 3, в плодах – не менше 4 сполук фенольної природи (домінуючий компонент епікатехін – відповідно, 1,29 % та 0,65 %)en_US
dc.description.abstractВступление. Самыми популярными видами ЛРС лавра благородного являются листья и плоды, которые содержат эфирное масло и применяются при хронических холециститах, желчнокаменной болезни, псориазе, артритах, ревматизме, суставных болях, диабете, стоматите, гингивите, как аппетитное и улучшающее пищеварение. Перспективность создания новых лекарственных препаратов из сырья этого растения обусловила изучение химического состава лавра благородного, что является актуальным. Цель. Исследовать фенольные соединения листьев и плодов лавра благородного. Материалы и методы. Сырье заготовлено в АР Крым в 2013 году, разделение соединений фенольной природы на индивидуальные компоненты проводили по методу ВЕРХ, хроматограф Agilеnt 1200 3 D LC System Technologes (USA) с УФ-детектором. Результаты. В листе лавра благородного найдены 3 соединения флавановой природы, доминирующим компонентом явился эпикатехин, содержание которого равнялось 1,29 %, незначительно ниже содержание катехина - 1,06 %. В плодах изучаемого растения, найдено 3 соединения флавановой природы, при этом доминирующим компонентом также явился эпикатехин (0,65 %). Лишь в листе лавра благородного найден катехин (1,06 %), а в плодах - галловая кислота (0,02 %) и епикатехингаллат (0,16 %). Выводы. С помощью ВЕРХ изучено фенольный состав листьев и плодов лавра благородного. В письме изобретено не менее 3, в плодах - не менее 4 соединений фенольной природы (доминирующий компонент эпикатехин - соответственно, 1,29 % и 0,65 %).en_US
dc.description.abstractIntroduction. The most known types of raw material of bay laurel are leaves and fruit containing mainly essential oil and applied in chronic cholecystitis, cholelithiasis, psoriasis, arthritis, rheumatism, joint pain, diabetes, stomatitis, gingivitis and as appetite and digestion stimulants. Despite the advantages of creating new medicinal preparations of raw material from this plant, studying the chemical composition of bay laurel is still of current concern. The aim. To investigate phenolic compounds of leaves and fruit of bay laurel. Materials and methods. There were used raw materials collected in Crimea in 2013. Separation of phenolic compounds into individual components was performed by the method of HPLC [Agilеnt 1200 3 D LC System Technologes (USA) with a UV detector]. Results. In bay laurel leaves and fruit there were identified 3 and 4 flavanone compounds, respectively. Epicatechin turned out to be a dominating component both in leaves (1.29 %) and fruit (0.65 %). Catechin was identified only in leaves, whereas gallic acid (0.02 %) and epicatechin gallate (0.16 %) were found in fruit.en_US
dc.language.isouken_US
dc.subjectлавр благороднийen_US
dc.subjectлистяen_US
dc.subjectплодиen_US
dc.subjectфенольні сполукиen_US
dc.subjectВЕРХen_US
dc.subjectлавр благородныйen_US
dc.subjectлистьяen_US
dc.subjectплодыen_US
dc.subjectфенольные соединенияen_US
dc.subjectВЕРХen_US
dc.subjectbay laurelen_US
dc.subjectleavesen_US
dc.subjectfruitsen_US
dc.subjectphenolic compoundsen_US
dc.subjectHPLCen_US
dc.titleДослідження фенольних сполук сировини лавра благородногоen_US
dc.title.alternativeИсследование фенольных соединений сырья лавра благородногоen_US
dc.title.alternativeStudy of phenolic compounds of raw bay laurelen_US
dc.typeArticleen_US
Располагается в коллекциях:Наукові публікації кафедри фармакогнозiї та нутриціології

Файлы этого ресурса:
Файл Описание РазмерФормат 
Znpsnmapo_2014_23(4)__60.pdf835,68 kBAdobe PDFПросмотреть/Открыть


Все ресурсы в архиве электронных ресурсов защищены авторским правом, все права сохранены.