Пожалуйста, используйте этот идентификатор, чтобы цитировать или ссылаться на этот ресурс: http://dspace.nuph.edu.ua/handle/123456789/1027
Название: Вплив ліпофільних фракцій деяких видів роду Artemisia L. на протилізоцимні властивості мікроорганізмів
Авторы: Очкур, О. В.
Кашпур, Н. В.
Ковальова, А. М.
Ільїна, Т. В.
Волянський, А. Ю.
Осолодченко, Т. П.
Ochkur, O. V.
Kashpur, N. V.
Kovalyova, A. M.
Ilyina, T. V.
Volyansky, A. Yu.
Osolodchenko, T. P.
Ключевые слова: полин гіркий;полин звичайний;полин австрійський;ліпофільні фракції;мікроорганізми;лізоцим;wormwood herb;common wormwood;austrian wormwood;lisozyme;microorganisms
Дата публикации: 2011
Библиографическое описание: Вплив ліпофільних фракцій деяких видів роду Artemisia L. на протилізоцимні властивості мікроорганізмів / О. В. Очкур, Н. В. Кашпур, А. М. Ковальова, Т. В. Ільїна, А. Ю. Волянський, Т. П. Осолодченко // Клінічна фармація. - 2011. - № 3. - С. 44-47.
Краткий осмотр (реферат): Досліджено ступінь впливу хлороформних та етилацетатно-спиртових фракцій з трави полину гіркого (Artemisia absinthium L.), полину звичайного (A. vulgaris L.) та полину австрійського (A. austriaca Jacq.) на антилізоцимні властивості патогенних мікроорганізмів — Pseudomonas aeruginosa, Neisseria meningitidis, Klebsiella рneumoniа, Staphylococcus aureus, Streptococcus pyogenes та Candida albicans. Встановлено, що ліпофіл ьні фракції мають виражену інгібуючу дію щодо протилізоцимної активності використаних тест-штамів мікроорганізмів. Показано, що найбільш виражена інактивуюча дія притаманна хлороформній та етилацетатно-спиртовій витяжці полину австрійського та етилаце-татно-спиртовій витяжці полину гіркого. Результати досліджень розкривають один з механізмів антимікробної дії сполук рослинного походження та доводять перспективність використання отри¬маних субстанцій для створення лікарських форм направленої фармакологічної активності.
The degree of influence of chloroform and ethylacetate alcoholic fractions of wormwood herb (Artemisia absin¬thium L.), common wormwood (Artemisia vulgaris L.) and austrian wormwood (Artemisia austriaca Jacq.) on antilisozyme properties of pathogenic microorganisms — Pseudomonas aeruginosa, Neisseria meningitidis, Klebsiella рneumoniа, Staphylococcus aureus, Streptococcus pyogenes and Candida albicans has been investigated. It has been found that the lipophilic fractions have a marked inhibitory effect in relation to the antilisozyme activity of the test strains of micro¬organisms used. It has been shown that the most pronounced inactivating effect is common to both extracts of Artemisia austriaca and the ethylacetate alcoholic extract of Artemisia vulgaris. The research results reveal one side of the mechanism of the antibacterial activity of substances of the plant origin, and prove the prospects of using the substances obtained for creating medicinal forms with the directed of pharmacological activity.
URI (Унифицированный идентификатор ресурса): http://dspace.nuph.edu.ua/handle/123456789/1027
ISSN: 1562-725Х
Располагается в коллекциях:Клінічна фармація. Архів статей 2010-2021
Наукові публікації кафедри фармакогнозiї та нутриціології

Файлы этого ресурса:
Файл Описание РазмерФормат 
44-47(1).pdf874,05 kBAdobe PDFПросмотреть/Открыть


Все ресурсы в архиве электронных ресурсов защищены авторским правом, все права сохранены.