Пожалуйста, используйте этот идентификатор, чтобы цитировать или ссылаться на этот ресурс: http://dspace.nuph.edu.ua/handle/123456789/13157
Название: Експериментальні дослідження з вибору оптимального екстрагенту для визначення вмісту біологічно активних речовин в ЛРС
Другие названия: Экспериментальные исследования по выбору оптимального экстрагента для определения содержания биологически активных веществ в РС
Experimental research on the optimal choice of the extractant for the determination of biologically active substances in the plant raw material
Авторы: Дегтярьова, К. О.
Горлачова, В. І.
Дегтярева, К. А.
Горлачова, В. И.
Dehtiarova, К. О.
Gorlachova, V. I.
Ключевые слова: екстракція;біологічно активні речовини;лікарська рослинна сировина;фітопрепарати;экстракция;липофильные вещества;лекарственное растительное сырье;фитопрепараты;extraction;lipophilic compounds;raw material;medicalherbs
Дата публикации: 2016
Библиографическое описание: Дегтярьова, К. О. Експериментальні дослідження з вибору оптимального екстрагенту для визначення вмісту біологічно активних речовин в ЛРС / К. О. Дегтярьова, В. І. Горлачова // Збірник наукових праць співробітників НМАПО ім. П. Л. Шупика. – 2016. - Вип. 26. – С. 332-338.
Краткий осмотр (реферат): Вступ. На сьогодні, вміст біологічно активних речовин (БАР) вичавок мʼякоті гарбуза залишається майже не дослідженим. Однак, за даними літературних джерел [1], в фармацевтичній та медичній практиці застосовується насіння гарбуза, яке виявляє такі фармакологічні властивості: протизапальні(каротиноїди, ненасичені жирні кислоти), антиоксидантні (токофероли), простатопротекторні (фітостерини), гепатопротекторні (фосфоліпіди) та ін. Отже, результати огляду літератури підтверджують доцільність розробки екстракту та подальшого дослідження вичавокмʼякоті гарбуза. Мета. Тому, головним завданням нашої роботи стало експериментальне дос- лідження з вибору оптимального екстрагенту для визначення вмісту БАР з вичавок м’якоті гарбуза. Матеріали та методи. У якості екстрагентів використовували розчинники – гексан та хладон-22. Екстрагування хладоном-22 проводили методом циркуляції у замкнутому циклі, використовуючи установку для екстрагування зрідженими газами, гексаном – методом циркуляційної екстракції у лабораторних умовах. Для визначення вмісту екстрактивних речовин (ЕР) у лікарській рослинній сировині (ЛРС) використовували метод, наведений в ДФУ 2.0 [4]. Результати та висновки. За результатами експериментальних досліджень обрано оптимальний екстрагент для визначення вмісту ЕР вичавок м’якоті гарбуза, встановлено співвідношення сировина: екстрагент − 1:6, а також час екстракції – 60 хв. За результатами проведених досліджень можна зробити висновок, що вичавки м’якоті гарбуза − перспективна сировина для виділення БАР з метою розробки нових оригінальних лікарських препаратів на їх основі
Введение. Сегодня состав липофильных веществ в растительном сырье тыквы остается почти не исследованным. Однако, по данным литературных источников в фармацевтической и медицинской практике применяются семена тыквы, которые проявляют такие фармакологические свойства: противовоспалительные (каротиноиды, ненасыщенные жирные кислоты), антиоксидантные (токоферолы), простатопротекторные (фитостерины), гепатопротекторные (фосфолипиды) и др. Цель. Поэтому, главной задачей нашей работы стало экспериментальное иссле- дование по выбору оптимального экстрагента для выделения липофильных соединений из выжимок мякоти тыквы. Материалы и методы. Как экстрагенты использовали растворители – гексан и хладон-22. Экстрагирования хладоном-22 проводили методом циркуляции в замкнутом цикле, используя лабораторную установку для извлечения сжиженными газами, а гексаном - методом циркуляционной экстракции в лабораторных условиях. Для определения содержания экстрактивных веществ в растительном сырье использовали метод, приведенный в ДФУ 2.0. Результаты и выводы. По результатам экспериментальных исследований выбран оптимальный экстрагент для определения содержания ЭВ из выжимок мякоти тыквы, установлено соотношение сырье: экстрагент (1: 6), а также время экстракции - 60 мин. Проведенные исследования будут использованы для дальнейшего изучениялипофильных соединений, с целью разработки на их основе новых фитопрепаратов
Introduction. Nowadays, the composition of lipophilic substances in the plant raw materials of pumpkin insufficiently investigated. However, as is known, lipophilic compounds are perspective for using in medicine, because of the pharmacological properties that they shows. The basic active substances of lipophilic compoundsare: chlorophylls, carotenoids, tocopherols, the amount of unsaturated fatty acids, sterols, phospholipids, and other bioactive substances. Purpose. The purpose of our research was the selection of the optimum extractant for the isolation of lipophilic compounds from pomace pulp of pumpkin. Materials and methods. The extraction with hladon-22 was performed in a laboratory setting for extracting by liquefied gases, and hexane extraction was performed in laboratory conditions, using theSoxhlet apparatus. For the determination of lipophilic substances in plant raw material was used a well-known method which devoted in theState Pharmacopoeia of Ukraine. Results and conclusions. The findingsof the research selected the optimumextractant for the isolation of lipophilic compounds with pomace pulp of pumpkin, established the ratio raw materials: extracting agent (1:6), and extraction time - 60 min. The researchwill be used for further study of lipophilic compounds to develop new medicineson their basis
URI (Унифицированный идентификатор ресурса): http://dspace.nuph.edu.ua/handle/123456789/13157
Располагается в коллекциях:Наукові публікації кафедри АТЛ
Тези доповідей співробітників НФаУ

Файлы этого ресурса:
Файл Описание РазмерФормат 
332-338.pdf231,16 kBAdobe PDFПросмотреть/Открыть


Все ресурсы в архиве электронных ресурсов защищены авторским правом, все права сохранены.