Please use this identifier to cite or link to this item:
http://dspace.nuph.edu.ua/handle/123456789/18565
Title: | Вибір інтенсивного підсолоджувача у складі лікувальної жувальної гумки, що розробляється |
Authors: | Маслій, Ю. С. Рубан, О. А. Ковалевська, І. В. Маслий, Ю. С. Maslii, Yu. S. Рубан, Е. А. Ruban, O. A. Ковалевская, И. В. Kovalevska, I. V. |
Keywords: | лікувальна жувальна гумка;інтенсивні підсолоджувачі;методи оцінки смаку;мікроскопічний аналіз |
Issue Date: | 2018 |
Bibliographic description (Ukraine): | Маслій, Ю. С. Вибір інтенсивного підсолоджувача у складі лікувальної жувальної гумки, що розробляється / Ю. С. Маслій, О. А. Рубан, І. В. Ковалевська // Фармацевтичний журнал. - 2018. - № 5-6. - С. 70-79. |
Abstract: | Створення сучасних препаратів у раціональній лікарській формі з оптимальними смаковими характеристиками є одним із шляхів підвищення їх конкурентоспроможності. Враховуючи простоту і зручність застосування, останнім часом все більшої уваги заслуговують лікувальні жувальні гумки (ЛЖГ), що відіграють роль оральної системи доставки ліків. Смак є однією з характерних особливостей жувальної гумки,оскільки цей продукт залишається в ротовій порожнині більш тривалий час порівняно з традиційними оральними лікарськими засобами. Відомо, що одним із способів виправлення та маскування смаку лікарських засобів є додавання коригентів, які, маючи більш сильні смакові імпульси, пригнічують небажаний смак окремих компонентів або поліпшують смакові якості фармацевтичних композицій. Для забезпечення гарного смакового профілю ЛЖГ у фармацевтичному виробництві застосовують інтенсивні підсолоджувачі, що дають змогу не тільки поліпшити і замаскувати неприємний смак, але і компенсувати недолік солодкості в жувальній гумці без цукру. До них належать, перш за все, аспартам, ацесульфам-К і сукралоза. Іншими інтенсивними підсолоджувачами є тауматин або неогеспередін. Стевію також може бути використано, однак її рецептури слід модифікувати через наявність специфічного присмаку. Підсолоджувачі не тільки впливають на смак готового продукту, але і здатні впливати на фізико-хімічні та технологічні властивості активних компонентів. Тому вивчення їхніх властивостей дасть можливість не тільки поліпшити смакові характеристики, але і спрогнозувати раціональний спосіб отримання жувальної гумки. |
URI: | http://dspace.nuph.edu.ua/handle/123456789/18565 |
Appears in Collections: | Наукові публікації кафедри промислової технологiї лiкiв та косметичних засобів |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
Маслій_Рубан_Ковалевська.pdf | ВИБІР ІНТЕНСИВНОГО ПІДСОЛОДЖУВАЧА У СКЛАДІ ЛІКУВАЛЬНОЇ ЖУВАЛЬНОЇ ГУМКИ, ЩО РОЗРОБЛЯЄТЬСЯ | 1,93 MB | Adobe PDF | View/Open |
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.