Please use this identifier to cite or link to this item:
http://dspace.nuph.edu.ua/handle/123456789/30153
Title: | Phytochemical research of lipophilic extract from Safflower (Carthamus) |
Other Titles: | Фітохімічне дослідження ліпофільного екстракту сафлору (Carthamus) |
Authors: | Mariem, Harib |
Keywords: | кваліфікаційна робота;кафедра хiмiї природних сполук і нутриціології;faculty of foreign citizens’ education;safflower;fatty oil;linoleic acid;phytochemical analysis;standardization of herbal drug and fatty oil;сафлор;жирна олія;лінолева кислота;фітохімічний аналіз;стандартизація сировини та олії |
Issue Date: | Jun-2022 |
Bibliographic description (Ukraine): | Mariem Harib. Phytochemical research of lipophilic extract from Safflower (Carthamus) : qualification work / supervisor V. Kyslychenko. - Kharkiv, 2022. - 62 p. |
Abstract: | Safflower is one of the oldest crops in human history. Archaeological remains
found in Mesopotamia indicate a possible age of about 2500 BC. It is cultivated in
many countries, including the USA, Kazakhstan, Turkey, Mexico, India, etc.
Safflower oil is of interest because of the high level of linoleic acid, which is not
synthesized in the human body. It is necessary to ensure the integrity of plasma
membranes, the processes of growth and reproduction, the functioning of the skin
and other organs. Regular consumption of safflower oil normalizes cholesterol
levels, reduces the risk of cardiac pathology, activates the regeneration of epithelial
cells and controls blood glucose levels. Therefore, the issue of pharmacognostic
research of domestic varieties of safflower, the development of standardization
methods for including the results in the national pharmacopoeia is relevant. Сафлор є однією із найстаріших культур історія людства. Археологічні останки знайдені біля Месопотамії вказують на можливий вік близько 2500 років до нашої ери. Культивують його в багатьох країнах, у тому числі США, Казахстан, Туреччина, Мексика, Індія та ін. Олія сафлора характеризується високим вмістом лінолевої кислоти, яка не сінтезується у організми людини. Вона необхідна задля забезпечення цілісності плазматичних мембран, процесів зростання та відтворення, функціонування шкіри та інших органів. Сафлорова олія при регулярному вживанні в їжу нормалізує рівень холестерину, знижує ризик виникнення кардіологічної патології, активізує регенерацію клітин епітелію та контролює рівень глюкози у крові. Тому питання фармакогностицького дослідження вітчизняних сортів сафлору, розробка методів стандартизації для включення результатів до національної фармакопеї є актуальною. |
URI: | http://dspace.nuph.edu.ua/handle/123456789/30153 |
Appears in Collections: | Кваліфікаційні роботи здобувачів вищої освіти кафедри фармакогнозiї та нутриціології |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
Харіб Маріем Harib MARIEM.pdf Restricted Access | 1,64 MB | Adobe PDF | View/Open Request a copy |
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.