Please use this identifier to cite or link to this item: http://dspace.nuph.edu.ua/handle/123456789/31442
Title: Phytochemical study of of Cranberry fruits
Other Titles: Фітохімічне вивчення плодів журавлини
Authors: Tochukwu, Eneje Christian
Keywords: кваліфікаційна робота;кафедра фармакогнозії;faculty for foreign citizens’ education;Cranberry fruits;flavonoids;hydroxycinnamic acid;polysaccharides;плоди журавлини;флавоноїди;гідроксикорична кислота;полісахариди
Issue Date: Jun-2023
Bibliographic description (Ukraine): Tochukwu Eneje Christian. Phytochemical study of of Cranberry fruits : qualification work / scientific supervisor V. Kuznietsova. - Kharkiv, 2023. - 53 p.
Abstract: Журавлина – рослина, яка містить комплекс біологічно-активних речовин з широким спектром фармакологічної активності. Плоди журавлини – перспективна сировина для розробки нових препаратів для лікування багатьох захворювань з огляду на їх ефективність і безпеку. В результаті проведених досліджень у журавлини плодах визначено вміст втрати в масі при висушуванні, загальної золи, золи, нерозчинної в кислоті хлористоводневій та вміст екстрагованих речовин. Проведено визначення якісного складу біологічно активних речовин у журавлини плодах. У журавлини плодах визначено наявність флавоноїдів, дубильних речовин, сапонінів і полісахаридів. Хроматографічними методами дослідження в журавлини плодах виявлені фенольні сполуки. У журавлини плодах визначено кількісний вміст флавоноїдів, гідроксикоричних кислот та полісахаридів. Встановлено, що вміст флавоноїдів у журавлини плодах становив 0,77±1,83 %, гідроксикоричних кислот – 1,09±1,29 % та полісахаридів – 7,13±2,17 %.
Cranberry is a plant with wide range of chemical constituents which exerted many pharmacological effects. There is a great promise for development of novel drugs from Cranberry to treat many human diseases as a result of its effectiveness and safety. The content of loss on drying, total ash, acid-insoluble ash and extractable matter were calculated in Cranberry fruits. Qualitative determination of biologically active compounds in Cranberry fruits was carried out. The presence of flavonoids, tannins, saponins and 3 polysaccharides were determined in Cranberry fruits. At the base of chromatographic analysis, we can make conclusion that flavonoid glycosides and phenolic compounds are present in Cranberry fruits. Quantitative determination of flavonoids, hydroxycinnamic acid and polysaccharides were carried out for Cranberry fruits. It was determined that content of flavonoids in Cranberry fruits was 0,77±1,83 %. hydroxycinnamic acid – 1,09±1,29 % and polysaccharides – 7,13±2,17%.
URI: http://dspace.nuph.edu.ua/handle/123456789/31442
Appears in Collections:Кваліфікаційні роботи здобувачів вищої освіти кафедри фармакогнозiї та нутриціології

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Енедже Крістіан Точукву.pdf900,18 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.