Please use this identifier to cite or link to this item: http://dspace.nuph.edu.ua/handle/123456789/319
Title: Вивчення похідних антрацену насіння Frangula Alnus Mіll.
Authors: Крючкова, Т. М.
Журавльов, М. С.
Kryuchkova, T. N.
Zhuravlev, N. S.
Keywords: крушина;buckthorn;антрацен;anthracene
Issue Date: 2006
Publisher: НФаУ
Bibliographic description (Ukraine): Крючкова, Т. М. Вивчення похідних антрацену насіння Frangula Alnus Mіll. / Т. М. Крючкова, М. С. Журавльов // Вісник фармації. - 2006. - № 2. - С. 15-18.
Abstract: В екстрактах з насіння Frangula alnus Mill. методами ТШХ і паперової хроматографії виявлено не менше 7 сполук гідроксіантрахінонової структури. Методами послідовної екстракції сировини в апараті Сокслета різними органічними розчинниками з подальшою рідинно-рідинною екстракцією гідроксіантрахінонів розчинами натрію карбонату з органічних розчинників і колонковою хроматографією на силікагелі були виділені дві індивідуальні сполуки антрахінонової природи. Спектральними, фізичними і хімічними методами була встановлена їх структура. Це хризофанол і емодин.
Not less than 7 compounds of hydroxyantraquinon's structure have been obtained in extracts from the seed of Frangula alnus Mill. By the methods of TLC and paper chromatography. Two individual compounds of antraquinon's nature have been isolated by the methods of the successive extraction of the raw material in the Sockslet apparatus by different organic solvents with subsequent liquid-liquid extraction of hydroxyantraquinones by solutions of sodium carbonate from organic solvents and column chromatography on silica gel. By spectral, physical and chemical methods their structure has been determined. The substance І has been identified as 1,8-dihydroxy-3-methylantraqinone (chryzofanol) and the substance V — 1,6,8-trihydroxy-3-methylantraquinone (emodin).
URI: http://dspace.nuph.edu.ua/handle/123456789/319
ISSN: 1562-7241
Appears in Collections:Вісник фармації. Архів статей 1993-2009

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
15-18.pdf99,7 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.