Please use this identifier to cite or link to this item:
http://dspace.nuph.edu.ua/handle/123456789/35269
Title: | Організація виробництва закваски бактеріальної для твердих сирів |
Other Titles: | Technical re-equipment of the production of dry bacterial starter «Probio yogurt vivo» |
Authors: | Катасонова, Ю. О. |
Keywords: | кваліфікаційна робота;кафедра біотехнології;факультет медико-фармацевтичних технологій;освітня програма Біотехнологія;закваски бактеріальні;молочнокислі бактерії;ферментери;bacterial starter cultures;lactic acid bacteria;fermenters;КР-2025 |
Issue Date: | Jun-2025 |
Publisher: | НФаУ |
Bibliographic description (Ukraine): | Катасонова, Ю. О. Організація виробництва закваски бактеріальної для твердих сирів : кваліфікаційна робота / наку. керівник А. Соловйова. - Харків, 2025. - 73 с. |
Abstract: | У роботі розроблено та обґрунтовано технологічний процес
виробництва бактеріальних заквасок для твердих сирів із штамів
Lactococcus lactis subsp. cremoris, Lactococcus lactis subsp. lactis,
Streptococcus thermophilus та Lactobacillus helveticus, адаптований до умов
вітчизняних молочних підприємств. Процес включає культивування (I–IV
генерації), концентрацію та ліофілізацію. Обгрунтоване обладнання для
реалізації вирощування культур, складено схеми виробництва та визначено
контрольні точки. Проаналізовано екологічні аспекти та запропоновано
рішення для їх оптимізації. Додаткові рішення знижують витрати і
підвищують прибуток. Розробка, виконана за підтримки ENGENIUM
GROUP, сприяє зменшенню імпортної залежності та підвищенню якості
харчових продуктів до стандартів ЄС. The work developed and substantiated the technological process for the production of bacterial starter cultures for hard cheeses from strains Lactococcus lactis subsp. cremoris, Lactococcus lactis subsp. lactis, Streptococcus thermophilus and Lactobacillus helveticus, adapted to the conditions of domestic dairy enterprises. The process includes cultivation (I–IV generation), concentration and lyophilization. The equipment for the implementation of culture cultivation was substantiated, production schemes were drawn up and control points were determined. Environmental aspects were analyzed and solutions for their optimization were proposed. Additional solutions reduce costs and increase profits. The development, carried out with the support of ENGENIUM GROUP, contributes to reducing import dependence and improving the quality of food products to EU standards. |
URI: | http://dspace.nuph.edu.ua/handle/123456789/35269 |
Appears in Collections: | Кваліфікаційні роботи здобувачів вищої освіти кафедри біотехнології |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
КАТАСОНОВА_Юлія_ОРГАНІЗАЦІЯ_ВИРОБНИЦТВА_ЗАКВАСКИ_БАКТЕРІАЛЬНОЇ_ДЛЯ.pdf | 831,43 kB | Adobe PDF | View/Open |
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.