Please use this identifier to cite or link to this item: http://dspace.nuph.edu.ua/handle/123456789/7998
Title: К вопросу стандартизации настойки стручкового перца
Other Titles: До питання стандартизації настойки плодів стручкового перцю
To the matter of the standardization of capsicum tincture
Authors: Попова, Н. В.
Литвиненко, В. И.
Бовтенко, В. А.
Попова, Н. В.
Литвиненко, В. І.
Бовтенко, В. О.
Popova, N. V.
Litvinenko, V. I.
Bovtenko, V. A.
Keywords: стручковый перец;стручковий перець;Bell pepper
Issue Date: 2010
Bibliographic description (Ukraine): Попова, Н. В. К вопросу стандартизации настойки стручкового перца / Н. В. Попова, В. И. Литвиненко, В. А. Бовтенко // Фармаком. - 2010. - № 3. - С. 20-24.
Abstract: Проведен анализ показателей качества настоек плодов стручкового перца, представленных в Фармакопеях разных стран. Показано, что такие показатели как идентификация методом ТСХ, количественный анализ суммы капсаициноидов методом ВЭЖХ могут быть использованы в отечественной нормативной документации на данный препарат. Отечественное сырье (плоды стручкового перца) содержит меньше капсаициноидов, чем нормировано монографией Европейской Фармакопеи (ЕФ) на данный вид лекарственного растительного сырья, поэтому в исследуемых образцах настоек содержание капсаициноидов ниже, чем указано в ЕФ. Показана необходимость разработки национальной монографии ГФУ на настойку плодов стручкового перца.
Проведено аналіз показників якості настойок стручко- вого перцю, наведених у Фармакопеях різних країн. Показано, що такі показники як ідентифікація методом ТШХ, кількісне визначення вмісту суми капсаїциноїдів методом ВЕРХ можуть бути використані у вітчизняній норматив- ній документації на даний препарат. Вітчизняна сировина (плоди стручкового перцю) містить менше капсаїциноїдів ніж нормовано монографіїю Європейської Фармакопеї (ЄФ) на даний вид лікарської рослинної сировини, тому у досліджуваних зразках настойок вміст капсаїциноїдів нижчий, ніж зазначено в ЄФ. Показано необхідність роз- робки національної монографії ДФУ на настойку плодів стручкового перцю.
An analysis of the quality indices of capsicum tincture of different Pharmacopoeias was conducted. It was shown that such indices as TLC identification, assay of the sum of capsaicinoids by HPLC could be used in national normative documentations for this drug. National herbal drug (capsicum fruits) contained less capsaicinoids then it was required by EP (European Pharmacopoeia) for this herbal drug. That was the reason for the less content of capsaicinoids in tinctures compared to EP requirements. The necessity for the development of the national monograph for capsicum fruits tincture was shown.
URI: http://dspace.nuph.edu.ua/handle/123456789/7998
Appears in Collections:Наукові публікації кафедри фармакогнозiї та нутриціології

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
фармаком 2010 перец настойка.pdf254,32 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.