Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://dspace.nuph.edu.ua/handle/123456789/9597
Назва: Параметри стандартизації листя тифону
Інші назви: Параметры стандартизации листа тифона
Typhon leaves standardization parameters
Автори: Гур’єва, І. Г.
Гурьева, И. Г.
Hurieva, I. G.
Теми: стандартизация;лист;идентификация;количественное опре деление;семейство капустные;standardization;leaf;identification;quantitative determination;the cabbage family;стандартизація;листя;ідентифікація;кількісне визначення;родина капустяні
Дата публікації: 2015
Бібліографічний опис: Гур’єва, І. Г. Параметри стандартизації листя тифону / І. Г. Гур’єва // Збірник наукових праць співробітників НМАПО ім. П. Л. Шупика. - 2015. - Вип. 24(5). - С. 93-97.
Короткий огляд (реферат): Введение. Определение параметров стандартизации растительного сырья является залогом получения качественных фитосредств на ее основе. Поскольку тифон является перспективным растением с анаболическим действием, актуаль- ным было провести стандартизацию его сырья. Цель. Определение основных параметров стандартизации листа тифона для его последующего использования в составе кормовых и пищевых добавок. Материалы и методы. Описание растительного сырья проводили органо- лептически и микроскопически, идентификацию – с помощью качес твен ных реакций и ТСХ, количественное определение основных групп БАВ – грави- метрически и спектрофотометрически. Результаты. Стандартизовать лист тифона предлагается по макро- и микрос- копическим признакам, числовым показателям, идентификацию и количественное определение проводить по полисахаридам и стероидным соединениям. Выводы. Установленные параметры стандартизации включены в соответс твую- щие разделы МКК на «Тифона лист», что будет использовано при разработке фито средств на его основе.
Introduction. Determination of standardization parameters for a plant material is a key to the high-quality phytoremedies development. Given that typhon is a prospective plant with anabolic activity, standardization of the plant material was of great importance. Aim. Determination of the main standardization parameters of typhon leaves for further usage as a component of forage and food supplements. Materials and methods. There was performed organoleptical and microscopical description of the plant material, the identification was conducted by quality reactions and TLC, quantitative determination of the main groups of biologically active compounds – by means of gravimetry and spectrophotometry. Results. It was offered to carry out the standardization according to macro- and microscopical features, technological indices; identification and quantitative analysis are to be conducted by polysaccharides and steroidal compounds. Conclusion. The established standardization parameters are included into the corresponding chapters for typhon leaves quality control methods to be used in phytoremedies development.
Вступ. Встановлення параметрів стандартизації рослинної сировини є запорукою одержання якісних фітозасобів на її основі. Оскільки тифон є перспективною рослиною з анаболічною дією, актуальним було провести стандартизацію його сировини. Мета. Визначення основних параметрів стандартизації листя тифону для його подальшого використання у складі кормових та харчових добавок. Матеріали та методи. Опис рослинної сировини проводили органолептично та мікроскопічно, ідентифікацію – за якісними реакціями та методом ТШХ, кількісне визначення основних груп БАР – гравіметрично та спектрофотометрично. Результати. Стандартизувати листя тифонупропонується замакро- та мікрос- копічними ознаками, числовими показниками,ідентифікацію та кількісне визна- чення проводити за полісахаридами та стероїдними сполуками. Висновки. Визначені параметри стандартизації включено до відповідних розділів МКЯ на «Тифону листя», що буде використано при розробці фітозасобів на його основі.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://dspace.nuph.edu.ua/handle/123456789/9597
Розташовується у зібраннях:Наукові публікації кафедри фармакогнозiї та нутриціології

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
Znpsnmapo_2015_24(5)__19.pdf340,11 kBAdobe PDFПереглянути/відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.