Please use this identifier to cite or link to this item: http://dspace.nuph.edu.ua/handle/123456789/980
Title: Дослідження вуглеводів трави гриделії розчепіреної
Authors: Ємельянова, І. В.
Ковальов, В. М.
Журавель, І. О.
Yemelyanova, I. V.
Kovalev, V. M.
Zhuravel, Ir. O.
Журавель, И. А.
Емельянова, И. В.
Ковалев, В. Н.
Keywords: гринделія;Grindelia;вуглеводи;carbohydrates
Issue Date: 2003
Publisher: НФаУ
Bibliographic description (Ukraine): Ємельянова, І. В. Дослідження вуглеводів трави гриделії розчепіреної / І. В. Ємельянова, В. М. Ковальов, І. О. Журавель // Вісник фармації. - 2003. - № 4. - С. 64-67.
Abstract: Проведено детальне вивчення вуглеводів трави гринделії розчепіреної. Встановлена наявність вільних і зв'язаних цукрів, речовин глікозидного типу, 2-дезоксицукрів, полісахаридного комплексу, а також нейтральних та кислих моносахаридів. У траві гринделії розчепіреної визначені вільні цукри: D-галактозу, D-глюкозу та D-фруктозу. Досліджено мономерний склад полісахаридного комплексу гринделії розчепіреної, до якого входять пентози L-арабіноза і D-ксилоза та гексози: D-галактоза, D-глюкоза, D-маноза і L-рамноза. Визначено, що у складі глікозидів фенольних речовин рослини переважають пентоза L-арабіноза та гексози D-глюкоза і D-галактоза. Встановлено кількісний вміст полісахаридного комплексу в траві гринделії розчепіреної, який складає 2,26%, та в шроті після отримання суми поліфенольних сполук, який складає 3,83%.
The analysis of carbohydrates of Grindelia squarrosa herb has been conducted. The presence of linked and free carbohydrates, glykozides, 2-deoxysugars, polysaccharide complex, and also neutral and acidic monosaccharides have been determined. The presence of free carbohydrates: a D-galactose, D-glucose and D-fructose in Grindelia squarrosa herb have been determined. The monomeric structure of polysaccharide complex of Grindelia squarrosa has been studied, the latter includes: L-arabinose and D-xylose pentoses, and also D-galactose, D-glucose, D-mannose and L-rhamnose hexoses. We have established that in a structure of glycosides of phenolic compounds of Grindelia squarrosa herb prevail L-arabinose pentose, and both D-glucose and D-galactose hexoses. The quantitative contents of polysaccharide complex in Grindelia squarrosa herb has been determined, which makes 2,26%, and in herb, after obtaining the sum of polyphe-nolic substances, which makes 3,83%.
URI: http://dspace.nuph.edu.ua/handle/123456789/980
ISSN: 1562-7241
Appears in Collections:Вісник фармації. Архів статей 1993-2009
Наукові публікації кафедри фармакогнозiї та нутриціології

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
64-67(1).pdf4,06 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.