Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал:
http://dspace.nuph.edu.ua/handle/123456789/980
Назва: | Дослідження вуглеводів трави гриделії розчепіреної |
Автори: | Ємельянова, І. В. Ковальов, В. М. Журавель, І. О. Yemelyanova, I. V. Kovalev, V. M. Zhuravel, Ir. O. Журавель, И. А. Емельянова, И. В. Ковалев, В. Н. |
Теми: | гринделія;Grindelia;вуглеводи;carbohydrates |
Дата публікації: | 2003 |
Видавництво: | НФаУ |
Бібліографічний опис: | Ємельянова, І. В. Дослідження вуглеводів трави гриделії розчепіреної / І. В. Ємельянова, В. М. Ковальов, І. О. Журавель // Вісник фармації. - 2003. - № 4. - С. 64-67. |
Короткий огляд (реферат): | Проведено детальне вивчення вуглеводів трави гринделії розчепіреної. Встановлена наявність вільних і зв'язаних цукрів, речовин глікозидного типу, 2-дезоксицукрів, полісахаридного комплексу,
а також нейтральних та кислих моносахаридів.
У траві гринделії розчепіреної визначені вільні цукри: D-галактозу, D-глюкозу та D-фруктозу.
Досліджено мономерний склад полісахаридного
комплексу гринделії розчепіреної, до якого входять пентози L-арабіноза і D-ксилоза та гексози: D-галактоза, D-глюкоза, D-маноза і L-рамноза. Визначено, що у складі глікозидів фенольних речовин рослини переважають пентоза
L-арабіноза та гексози D-глюкоза і D-галактоза.
Встановлено кількісний вміст полісахаридного
комплексу в траві гринделії розчепіреної, який складає 2,26%, та в шроті після отримання суми поліфенольних сполук, який складає 3,83%. The analysis of carbohydrates of Grindelia squarrosa herb has been conducted. The presence of linked and free carbohydrates, glykozides, 2-deoxysugars, polysaccharide complex, and also neutral and acidic monosaccharides have been determined. The presence of free carbohydrates: a D-galactose, D-glucose and D-fructose in Grindelia squarrosa herb have been determined. The monomeric structure of polysaccharide complex of Grindelia squarrosa has been studied, the latter includes: L-arabinose and D-xylose pentoses, and also D-galactose, D-glucose, D-mannose and L-rhamnose hexoses. We have established that in a structure of glycosides of phenolic compounds of Grindelia squarrosa herb prevail L-arabinose pentose, and both D-glucose and D-galactose hexoses. The quantitative contents of polysaccharide complex in Grindelia squarrosa herb has been determined, which makes 2,26%, and in herb, after obtaining the sum of polyphe-nolic substances, which makes 3,83%. |
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): | http://dspace.nuph.edu.ua/handle/123456789/980 |
ISSN: | 1562-7241 |
Розташовується у зібраннях: | Вісник фармації. Архів статей 1993-2009 Наукові публікації кафедри фармакогнозiї та нутриціології |
Файли цього матеріалу:
Файл | Опис | Розмір | Формат | |
---|---|---|---|---|
64-67(1).pdf | 4,06 MB | Adobe PDF | Переглянути/відкрити |
Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.