Please use this identifier to cite or link to this item: http://dspace.nuph.edu.ua/handle/123456789/2466
Title: Дослідження складу хлороформної фракції трави маренки запашної
Other Titles: Исследование состава хлороформной фракции травы ясменника душистого
Study the composition of cloroform fraction obtained from sweet woodruff’s herb
Authors: Юрченко, Н. С.
Ільїна, Т. В.
Ковальова, А. М.
Юрченко, Н. С.
Ильина, Т. В.
Ковалева, А. М.
Yurchenko, N. S.
Ilyina, T. V.
Kovalyova, A. M.
Keywords: маренка запашна;хлороформна фракція;терпеноїди;вуглеводи;жирні кислоти;ясменник душистый;хлороформная фракция;терпеноиды;углеводороды;жирне кислоты;sweet woodruff;chloroform fraction;terpenoids;hydrocarbons;fatty acids
Issue Date: 2012
Bibliographic description (Ukraine): Юрченко, Н. С. Дослідження складу хлороформної фракції трави маренки запашної / Н. С. Юрченко, Т. В. Ільїна, А. М. Ковальова // Український біофармацевтичний журнал. - 2012. - № 3. - С. 72-76.
Abstract: Методом хромато-мас-спектрометрії проведено вивчення компонентів ліпофільної фракції трави маренки запашної (Asperula odorata L.). В результаті дослідження виявлено і встановлено вміст 57 сполук, з яких 39 ідентифіковано. Жирнокислотний склад представлено 16 насиченими і 4 ненасиченими жирними кислотами. Домінуючою є пальмітинова кислота..
Методом хромато-масс-спектрометрии проведено изучение компонентов липофильной фракции травы ясменника душистого (Asperula odorata L.). В результате исследования выявлено и установлено количественное содержание 57 летучих соединений, из которых идентифицировано 39. Жирнокислотный состав представлен 16 насыщенными и 4 ненасыщенными жирными кислотами. Доминирующей является пальмитиновая кислота.
Study the composition of lipophilic fraction from sweet woodruff’s (Asperula odorata L.) herb has been performed by the method of chromatography-mass spectrometry. In the current study was revealed 57 volatile compounds from which 39 ones were identified and quantitatively determined. Fatty-acid composition is represented by 16 saturated acids and 4 unsaturated ones. The prevailing content of palmitic acid in the chloroform fraction has been established
URI: http://dspace.nuph.edu.ua/handle/123456789/2466
Appears in Collections:Наукові публікації кафедри фармакогнозії
Український біофармацевтичний журнал. Архів статей 2008-2020

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
72-76.pdf190,1 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.