Пожалуйста, используйте этот идентификатор, чтобы цитировать или ссылаться на этот ресурс: http://dspace.nuph.edu.ua/handle/123456789/30073
Полная запись метаданных
Поле DCЗначениеЯзык
dc.contributor.authorShpychak, A. O.-
dc.contributor.authorKhvorost, O. P.-
dc.date.accessioned2023-05-04T19:42:26Z-
dc.date.available2023-05-04T19:42:26Z-
dc.date.issued2022-
dc.identifier.citationShpychak, A. O. The Study of the Carbohydrate Composition of Cetraria islandica (L.) Ach. Thalli Harvested in Ukraine / A. O. Shpychak, O. P. Khvorost // Журнал органічної та фармацевтичної хімії. - 2022. - № 4. - С. 21-26.uk_UA
dc.identifier.urihttp://dspace.nuph.edu.ua/handle/123456789/30073-
dc.description.abstractTo study the component composition of free and total monosaccharides in the raw material of Cetraria islandica (L.) Ach. harvested in Ukraine. Materials and methods. The component composition of free and total monosaccharides in the raw material was determined by gas chromatography with mass-spectrometric detection (GC-MS). Results and discussion. Among the free monosaccharides, the presence of D-perseitol, (6.99 mg g–1) and D-mannitol (1.12 mg g–1) was determined. Among the total monosaccharides, the content of D-glucose (203.64 mg g–1) prevailed. D-mannose (53.74 mg g–1), D-galactose (51.71 mg g–1), D-xylose (0.83 mg g–1) and L-rhamnose (0.53 mg g–1) were found in lower quantities, as well as polyatomic alcohols – D-dulcitol (8.46 mg g–1) and D-mannitol (3.10 mg g–1). Conclusions. For the first time, the component composition of free and total monosaccharides in the raw material of C. islandica harvested in Ukraine has been determined. The results obtained will be used as a component of the comprehensive systematic study of the raw material of C. islandica harvested in Ukraine.uk_UA
dc.description.abstractВизначити компонентний склад вільних та загальних моносахаридів у сировині Cetraria islandica (L.) Ach., заготовленої в Україні. Матеріали та методи. Визначення компонентного складу вільних та загальних моносахаридів у сировині проводили методом газової хроматографії з мас-спектрометричним детектуванням (ГХ-МС). Результати і обговорення. Серед вільних моносахаридів виявлено наявність D-персеїтолу (6,99 мг г–1) та D-манітолу (1,12 мг г–1). Серед загальних моносахаридів переважав вміст D-глюкози (203,64 мг г–1). У менших кількостях виявлено D-манозу (53,74 мг г–1), D-галактозу (51,71 мг г–1), D-ксилозу (0,83 мг г–1) і L-рамнозу (0,53 мг г–1), а також багатоатомні спирти D-дульцитол (8,46 мг г–1) і D-манітол (3,10 мг г–1). Висновки. Уперше визначено компонентний склад вільних та загальних моносахаридів у сировині C. islandica, заготовленої в Україні. Отримані результати буде використано як складову частину комплексного всебічного вивчення сировини C. islandica, заготовленої в Україні.uk_UA
dc.language.isoenuk_UA
dc.subjectCetraria islandicauk_UA
dc.subjectthalliuk_UA
dc.subjectcomponent compositionuk_UA
dc.subjectfree and total monosaccharidesuk_UA
dc.subjectGC-MSuk_UA
dc.subjectCetraria islandicauk_UA
dc.subjectсланьuk_UA
dc.subjectкомпонентний складuk_UA
dc.subjectвільні та загальні моносахаридиuk_UA
dc.subjectГХ-МСuk_UA
dc.titleThe Study of the Carbohydrate Composition of Cetraria islandica (L.) Ach. Thalli Harvested in Ukraineuk_UA
dc.typeArticleuk_UA
Располагается в коллекциях:Журнал органічної та фармацевтичної хімії. Архів статей 2003-2024

Файлы этого ресурса:
Файл Описание РазмерФормат 
21-26.pdf1,62 MBAdobe PDFПросмотреть/Открыть


Все ресурсы в архиве электронных ресурсов защищены авторским правом, все права сохранены.