Please use this identifier to cite or link to this item: http://dspace.nuph.edu.ua/handle/123456789/4887
Title: Розробка складу стоматологічного гелю "Ротрин-дента"
Other Titles: Разработка состава стоматологического геля «Ротрин-дента»
Development of dental gel composition of «Rotryn-dent»
Authors: Безпала, Ю. О.
Баранова, І. І.
Стрілець, О. П.
Беспалая, Ю. А.
Баранова, И. И.
Стрелец, О. П.
Bezpaly, Y. O.
Baranova, I. I.
Strilets, O. P.
Keywords: гель;Ротокан;триклозан;фізико-хімічні дослідження;структурно-механічні дослідження;мікробіологічні дослідження.;гель;Ротокан;триклозан;физико-химические исследования;структурно-механические исследования;микробиологические исследования;gel;Rotokan;triclosan;physico-chemical studies;structural and mechanical studies;microbiological studies
Issue Date: 2014
Bibliographic description (Ukraine): Безпала, Ю. О. Розробка складу стоматологічного гелю "Ротрин-дента" / Ю. О. Безпала, І. І. Баранова, О. П. Стрілець // Проблеми екологічної та медичної генетики і клінічної імунології. - 2014. - № 3 (123). - С. 115-124.
Abstract: За допомогою проведених технологічних, структурно-механічних, фізико-хімічних, мікробіологічних досліджень обґрунтовано склад гелевої основи (карбомер марки 934 Р, трометамол, натрію бензоат, сорбітол, вода очищена), та доведено, що розроблена гелева основа є структурованоюc пластичними властивостями. Вивчено вплив низки допоміжних та активних речовин на структурно-механічні властивості основи та доведено, що розроблений склад має задовільне значення механічної стабільністі (МС–1,04 та коефіцієнта динамічного розрідження (Кd – 56,92). Відмічено, що протягом необхідного часу аплікації (2-5 хв) при температурі ротової порожнини рота людини(36,8 – 37,3) ºС структурна в’язкість гелю була практично не змінною. На підставі прове-дених мікробіологічних досліджень було доведено антимікробну активність розробленого стоматологічного гелю(спостерігається прояв синергізму). Експериментально доведено, що підібрана концентрація активних та допоміжних речовин забезпечує необхідну антимікробну активність відносно різних груп мікроорганізмів та дріжджеподібного гриба Candida albicans.
С помощью проведенных технологических, структурно-механических, физико- химических, микробиологических исследований обоснован состав гелевой основы (карбомер марки 934 Р, трометамол, натрия бензоат, сорбитол, вода очищенная), и доказано, что разработанная гелевая основа является структурированнойc пластическими свойствами. Изучено влияние ряда вспомогательных и активных веществ на структурно-механические свойства основания и доказано, что разработанный состав имеет удовлетворительное значение механической стабильностью (МС- 1,04) и коэффициента динамического разрежения (Кd - 56,92). Отмечено, что необходимое время аппликации (2-5 мин) при температуре ротовой полости рта человека(36,8 - 37,3)ºС структур-ная вязкость геля была практически неизменной. На основании проведенных микробиологических исследований было доказано антимикробную актив-ность разработанного стоматологического геля(наблюдается проявление синергизма). Экспериментально доказано, что подобранная концентрация активных и вспомогательных веществ обеспечивает необходимую антимикробной активностью в отношении различных групп микроорганизмов и дрожжеподобных гриба Candida albicans.
With conducted technological, structural, mechanical, physical-chemical, microbiological studies substantiated gel base composition (carbomer 934 P brand, trometamol, sodium benzoate, sorbitol, purified water), and it is proved that the developed gel base structured and with plastic properties. The influence of a number of auxiliary and active substances for structural-mechanical properties of the base and prove that the composition has developed satisfactory value mechanical stability (MS - 1,04) and the coefficient of dynamic dilution (Kd - 56,92). Noted that the necessary time applications (2-5 min) at the temperature of oral cavity of a human (36,8 - 37,3)ºC structural viscosity of the gel was virtually unchanged. On the basis of microbiological studies have shown antimicrobial activity developed dental gel (observed manifestation of synergism). Experimentally proved that the chosen concentration of active substances and excipients provides the necessary antimicrobial activity against various groups of microorganisms and yeast-like fungus Candida albicans.
URI: http://dspace.nuph.edu.ua/handle/123456789/4887
Appears in Collections:Наукові публікації кафедри бiотехнологiї
Наукові публікації кафедри організації та економіки фармації

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Безпала, Баранова, Стрілець.pdf298,81 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.