Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: http://dspace.nuph.edu.ua/handle/123456789/4887
Назва: Розробка складу стоматологічного гелю "Ротрин-дента"
Інші назви: Разработка состава стоматологического геля «Ротрин-дента»
Development of dental gel composition of «Rotryn-dent»
Автори: Безпала, Ю. О.
Баранова, І. І.
Стрілець, О. П.
Беспалая, Ю. А.
Баранова, И. И.
Стрелец, О. П.
Bezpaly, Y. O.
Baranova, I. I.
Strilets, O. P.
Теми: гель;Ротокан;триклозан;фізико-хімічні дослідження;структурно-механічні дослідження;мікробіологічні дослідження.;гель;Ротокан;триклозан;физико-химические исследования;структурно-механические исследования;микробиологические исследования;gel;Rotokan;triclosan;physico-chemical studies;structural and mechanical studies;microbiological studies
Дата публікації: 2014
Бібліографічний опис: Безпала, Ю. О. Розробка складу стоматологічного гелю "Ротрин-дента" / Ю. О. Безпала, І. І. Баранова, О. П. Стрілець // Проблеми екологічної та медичної генетики і клінічної імунології. - 2014. - № 3 (123). - С. 115-124.
Короткий огляд (реферат): За допомогою проведених технологічних, структурно-механічних, фізико-хімічних, мікробіологічних досліджень обґрунтовано склад гелевої основи (карбомер марки 934 Р, трометамол, натрію бензоат, сорбітол, вода очищена), та доведено, що розроблена гелева основа є структурованоюc пластичними властивостями. Вивчено вплив низки допоміжних та активних речовин на структурно-механічні властивості основи та доведено, що розроблений склад має задовільне значення механічної стабільністі (МС–1,04 та коефіцієнта динамічного розрідження (Кd – 56,92). Відмічено, що протягом необхідного часу аплікації (2-5 хв) при температурі ротової порожнини рота людини(36,8 – 37,3) ºС структурна в’язкість гелю була практично не змінною. На підставі прове-дених мікробіологічних досліджень було доведено антимікробну активність розробленого стоматологічного гелю(спостерігається прояв синергізму). Експериментально доведено, що підібрана концентрація активних та допоміжних речовин забезпечує необхідну антимікробну активність відносно різних груп мікроорганізмів та дріжджеподібного гриба Candida albicans.
С помощью проведенных технологических, структурно-механических, физико- химических, микробиологических исследований обоснован состав гелевой основы (карбомер марки 934 Р, трометамол, натрия бензоат, сорбитол, вода очищенная), и доказано, что разработанная гелевая основа является структурированнойc пластическими свойствами. Изучено влияние ряда вспомогательных и активных веществ на структурно-механические свойства основания и доказано, что разработанный состав имеет удовлетворительное значение механической стабильностью (МС- 1,04) и коэффициента динамического разрежения (Кd - 56,92). Отмечено, что необходимое время аппликации (2-5 мин) при температуре ротовой полости рта человека(36,8 - 37,3)ºС структур-ная вязкость геля была практически неизменной. На основании проведенных микробиологических исследований было доказано антимикробную актив-ность разработанного стоматологического геля(наблюдается проявление синергизма). Экспериментально доказано, что подобранная концентрация активных и вспомогательных веществ обеспечивает необходимую антимикробной активностью в отношении различных групп микроорганизмов и дрожжеподобных гриба Candida albicans.
With conducted technological, structural, mechanical, physical-chemical, microbiological studies substantiated gel base composition (carbomer 934 P brand, trometamol, sodium benzoate, sorbitol, purified water), and it is proved that the developed gel base structured and with plastic properties. The influence of a number of auxiliary and active substances for structural-mechanical properties of the base and prove that the composition has developed satisfactory value mechanical stability (MS - 1,04) and the coefficient of dynamic dilution (Kd - 56,92). Noted that the necessary time applications (2-5 min) at the temperature of oral cavity of a human (36,8 - 37,3)ºC structural viscosity of the gel was virtually unchanged. On the basis of microbiological studies have shown antimicrobial activity developed dental gel (observed manifestation of synergism). Experimentally proved that the chosen concentration of active substances and excipients provides the necessary antimicrobial activity against various groups of microorganisms and yeast-like fungus Candida albicans.
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): http://dspace.nuph.edu.ua/handle/123456789/4887
Розташовується у зібраннях:Наукові публікації кафедри бiотехнологiї
Наукові публікації кафедри організації та економіки фармації

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
Безпала, Баранова, Стрілець.pdf298,81 kBAdobe PDFПереглянути/відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.