Please use this identifier to cite or link to this item: http://dspace.nuph.edu.ua/handle/123456789/548
Title: Дослідження сірковмісних сполук Brassica oleracea L. var. italica Plenck
Authors: Владимирова, І. М.
Кисличенко, В. С.
Губарь, С. М.
Vladimirova, I. N.
Kislichenko, V. S.
Gubar, S. N.
Keywords: капуста брокколі;сірковмісні сполуки;протипухлинна активність;broccoli;sulfurіс compounds;antitumor activity
Issue Date: 2009
Publisher: НФаУ
Bibliographic description (Ukraine): Владимирова, І. М. Дослідження сірковмісних сполук Brassica oleracea L. var. italica Plenck / І. М. Владимирова, В. С. Кисличенко, С. М. Губарь // Вісник фармації. - 2009. - № 2. - С. 27-30.
Abstract: Висвітлена актуальність вивчення сірковмісних сполук капусти брокколі (Brassica oleracea L. var. italica Plenck) родини капустяних Brassicaceae, які мають протипухлинні властивості, перешкоджають розвитку ракових клітин, викликають індукцію апоптозу численних пухлинних клітин, навіть стійких до хіміотерапевтичних препаратів. Встановлено кількісний вміст сірковмісних сполук, а саме - ізотіоціанатів, тіоціанатів та сірковмісних глікозидів у суцвіттях та листі капусти брокколі сортів Тонус, Калабрайзе, Вітамінна, Романеска та Лінда.
Sulfuric compounds of broccoli is known to possess antitumour properties, inhibit development of cancer cells, cause the induction of apoptosis of numerous tumour cells even if they are stable to chemotherapeutics. Therefore, with the purpose of the comparative study of accumulation of the given compounds in inflorescence and leaves of broccoli cabbage of the Tonus, Kalabrayze, Vitaminic, Romaneska and Linda sorts thequantitative content of sulfuric compounds have been determined, namely - isothiocyanates, thiocyanates and sulfuric glycosides.
URI: http://dspace.nuph.edu.ua/handle/123456789/548
ISSN: 1562-7241
Appears in Collections:Вісник фармації. Архів статей 1993-2009
Наукові публікації кафедри фармакогнозiї та нутриціології

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
str_27-30.pdf108,88 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.